Adieu, station Velsen Zeeweg

Foto: Frits Houtgraaf

Foto: Frits Houtgraaf

Velsen Zeeweg, het laatste station van de oude spoorlijn Santpoort Noord – IJmuiden is deze week tegen de vlakte gegaan. Het stond in de weg bij de aanleg voor de nieuwe snelle buslijn die gedeeltelijk over het voormalige spoor moet komen.

Een verrassing was de sloop dus allerminst. Sterker nog, volgens de een van de planningen had het al ruim twee jaar in puin moeten liggen. Het gebouw liep trouwens op zijn laatste benen. Het was, om voor de hand liggende redenen, al jaren niet meer onderhouden.

Station Velsen ZeewegHet in 1958 geopende station, een eenvoudig standaardgebouw met een lessenaarsdak, bestond uit weinig meer dan een plaatskaartenkantoor en een wachtruimte. Na de opheffing van de spoorlijn heeft het verschillende gebruikers gekend. De laatste jaren was het gekraakt.Station Velsen Zeeweg

Hoe simpel het gebouw ook was, het was wel uniek. Het had niet alleen alle andere vijf stations en haltes overleefd langs de IJmuider spoorlijn, het was bovendien het laatste overgebleven exemplaar in Nederland van dit door architect W. Kloos ontworpen stationstype.

Advertenties

4 thoughts on “Adieu, station Velsen Zeeweg

  1. Ze kunnen helaas niet alles in ere houden. Zelf heb ik altijd spoorrails aangelegd bij een havenkranen onderneming. Het demonteren van zo’n oude spoorlijn is geen makkie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s