Metalen plaatjes langs het spoor: waar zijn die voor?

paul de reus 20131019_134430Denk je de meeste mysteries wel gehad te hebben, komt IJmuidenaar Paul de Reus hiermee: twee foto’s van opvallende ronde plaatjes langs het spoor. Paul heeft ze gefotografeerd ter hoogte van de IJmuiderstraatweg 90, op de bielsuiteinden aan de zuidkant. Of ik wist waar die metalen labeltjes voor waren, wilde Paul weten. Nee, dat wist ik niet.

En mijn gebruikelijke spoorkenners hadden ook geen idee. Daarom gooi ik het hier maar in de groep: weet iemand wat de bedoeling is van deze plaatjes?

Foto: Paul de Reus

Foto: Paul de Reus

4 gedachten over “Metalen plaatjes langs het spoor: waar zijn die voor?

  1. Pingback: Ook weer opgelost: jaartallen? | Sporen

  2. Die metalen plaatjes bevatten volgens mij merktekens die iets over de ouderdom en de geschiedenis van de betreffende dwarsliggers vertellen. Dit zijn over het algemeen 2e of 3e hands dwarsliggers die al een leven achter zich hebben, maar nog goed genoeg waren waren voor gebruik op secundaire spoorlijnen of voor raccordementen. Per dwarsligger kon men op deze manier zien of het een oude of een zeer oude 9en dus te vervangen) dwarsligger was. Een wegwerker van de oude stempel zal het ongetwijfeld preciezer kunnen vertellen.

    Like

  3. Pingback: Het mysterie van de metalen plaatjes (3) | Sporen

Plaats een reactie