Bestaat brugwachterwoning 23 nog steeds?

De Hoofddorpse verzamelaar Jan Wies – met een mooie site vol historische foto’s en filmbeelden uit Haarlemmermeer – stuurde op oudejaarsavond een opmerkelijk bericht. Spoorwoning 23, de brugwachterwoning bij Weteringbrug/Oude Wetering, zou nog steeds bestaan. Niet op de oorspronkelijk plek, maar enkele honderden meters verderop in Weteringbrug.

Onder een foto van wachterwoning 23 op Jans site heeft G. Wesselius geschreven: ,,Het huis is in 1941 afgebroken en in dat zelfde jaar aan de Lisserweg 20 weer opgebouwd.” Het is een opmerking waarvoor je bij wijze van spreken onmiddellijk op de fiets springt om een kijkje te nemen. Dat is op oudejaarsavond natuurlijk niet handig. Het is veel te donker om de zaak goed te bestuderen.

Maar gelukkig hebben we Google maps en Streetview nog. Vul ‘Lisserweg 20, Weteringbrug’ in en… Verdraaid, dat lijkt inderdaad sprekend op de oude wachterwoning. De voordeur is kennelijk vakkundig weggemetseld, maar voor het overige lijkt alles nog op dezelfde plek te zitten als honderd jaar geleden.

Weer een klusje en wellicht ook een hoofdstuk erbij voor de vierde druk van Sporen 1. Want wie heeft het huis verplaatst? Hoe is het verplaatst (steen voor steen afgebroken en herbouwd, of zijn er hele delen naar de Lisserweg gesleept?). En weten de huidige eigenaren dat ze in een oude spoorwoning wonen?

Aan de slag dus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s