Over

Wim Wegman bij spoor Zijlsingel LeidenIn 2007 verscheen het boek ‘Sporen’ van journalist Wim Wegman over de restanten van het vrijwel volledig verdwenen spoorwegnet de Haarlemmermeerlijnen.
‘Sporen’ besloeg het deel tussen Amsterdam, Leiden en Haarlem. In 2010 zag ‘Sporen 2′ het licht, dat het resterende deel beschrijft, tussen Amsterdam, Alphen en Nieuwersluis.

Sporen 3’ en ‘Sporen 4’, over respectievelijk de IJmuider spoorlijn en de verdwenen tramlijnen rond Haarlem, zijn eind 2014 verschenen. Wegman werkt nu aan een boek rond het 150-jarig bestaan van de spoorlijn Alkmaar – Den Helder.

Met dit blog kunt u de nieuwe zoektochten letterlijk op de voet volgen.

Wim Wegman is journalist bij Holland Media Combinatie, de uitgever van onder meer het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant en de Gooi- en Eemlander. Sporen 1 kreeg in 2008 de cultuurprijs Haarlemmermeer.

 

22 gedachten over “Over

  1. Gefeliciteerd Wim,

    Je hebt niet alleen een prachtig boek “Sporen” geschreven maar ook een hele leuke website gemaakt.

    Ik kijk uit naar “Sporen II” dat wordt ook weer via de HDC website verkrijgbaar?

    Met vriendelijke groet,

    Picone

    Like

  2. Pingback: Een jaar geleden (2) « Sporen

  3. Al vanaf het moment dat ik, ruim 14 jaar geleden, verhuisde van Amsterdam naar De Kwakel, werd mijn aandacht getrokken door de stationsgebouwen hier in de omgevingen. De laatste tijd toer en wandel ik (met camera) veel in het Groene Hart, kom ik op steeds meer plekken die markante gebouwen tegen, en besloot ik dat het de hoogste tijd werd mij eens te gaan verdiepen in de spoorlijnen van weleer. Via de bibliotheek kwam ik terecht bij “Sporen”. Wat een geweldig boek! Het leest heerlijk weg en gaandeweg begin ik me een beeld te vormen van de lijnen en vinden de gebouwen die ik in de loop van de tijd al vastgelegd een plaatsje.Sporen 2 ga ik niet lenen, die wil ik samen met deel 1 gewoon in mijn boekenkast. Aan de hand van jouw 2 boeken, hoop ik in de loop van de tijd een mooie fotoserie voor mezelf te gaan neerzetten. Op je website is ook van alles te lezen, dus die zal ik ook in de gaten gaan houden. Dank voor het vastleggen van toch een bijzonder stuk geschiedenis uit deze regio.

    Met vriendelijke groet,
    Annemarieke Verheij

    Like

    • Bedankt voor de complimenten en de vriendelijke woorden. Ik ben erg benieuwd naar je fotoserie. Stuur me te zijner tijd een voorbeeld op. Ik plaats die graag.

      Like

  4. ik vind dit erg interessant om dat ik tot aan mijn trouwen in een spoorhuis heb gewoond. Om precies te zijn aan de Ringdijk nr 4 in Vinkeveen. Erg leuk.

    Like

  5. Ik ben sinds 2007 machinist bij de spoorwegen. Op een dag viel mij het huis met de naam “Rijksstraatweg” op in Haarlem. Naar mijn idee leek het wel een station en heb er op internet naar gezocht. Zo leerde ik de Haarlemmermeerspoorlijnen kennen. Ook het schildje wat in de Schipholtunnel is aangebracht kreeg voor mij meer betekenis. Het grappige is dat ik jaren geleden als toenmalig trambestuurder uit Rotterdam met een Rotterdamse tram op het baanvak van de EMA heb mogen rijden van het H’ meerstation naar ik meen de Kalfjeslaan. Ik had toen geen historisch besef van de lijn. Het boekje Sporen deel 1 heb ik met genoeg mogen lezen. Deel 2 ga ik zeker aanschaffen. Het is een genoegen om te lezen.

    Like

    • Dank voor je vriendelijke woorden. Toch heb ik een vraag naar aanleiding van je reactie: welk schildje in de Schipholtunnel bedoel je? Ik rij er vaak doorheen maar er is me tot dusver niet zoiets opgevallen.

      Like

  6. Hallo Wim, wanneer je op spoor 1 staat op Schiphol, een beetje vooraan, dan hangt er aan de muur, aan de rechterkant, een blauw schild met daarop de tekst Haarlemmermeer spoorlijn. Ik heb hier tot dusver nog niets op het internet over kunnen vinden, maar ik neem aan dat de oude lijn enigszins gelopen heeft?
    Gr. John

    Like

  7. Mooie site heeft u !

    Ik kom uit oorspronkelijk uit Amsterdam en herken de plaatsen op een aantal van de foto’s. Leuk : “feest der herkenning”

    Ik beheer de splinternieuwe startpagina http://treinreizen.startpagina.nl/ en heb onder de rubriek “Geschiedenis Spoorwegen” een linkje naar uw site geplaatst.
    wilt u svp controleren of dat goed werkt en is het mogelijk een linkje retour te plaatsen ?

    alvast bedankt,

    Nick Kennis

    Like

      • Fijn, dank je wel!

        Ik ga binnenkort een fijne motorfietstocht plannen vanaf het Haarlemmermeerstation/Olympisch stadion de polder in met stops langs jouw herkenningspunten.

        Nick.

        Like

  8. Hallo Wim,
    Ik ben 82 jaar en heb in spoorwoning 54 gewoond als kleuter. Mijn vader was brugwachter in uithoorn en overwegwachter. Leendert Dompeling was zijn naam. Dit was rond 1935. Ik heb er nog enkele foto,s van.
    Waaronder woning 54 op foto.s
    De boeken en DVD,s zijn prachtig.Ik geniet er nog steeds van.

    m.vr. gr Klaas Dompeling

    Like

  9. Dankjewel voor de snelle reactie en ik wist het!! Je bevestiging maakt me blij. Ik woon daar namelijk 100mtr vandaan en ik herkende de oude mailfabriek de Zijlstroom. Maar twijfelde vandaar mijn vraag. Is er meer informatie op jouw site over deze lijn?

    Like

    • Graag gedaan. Er staan een paar honderd artikelen over die Haarlemmermeerlijnen. Als je naar beneden scrolt in de rechterbalk, vind je de groepen over de lijnen.

      Like

  10. Goedendag, in Uw boeken zag ik hier en daar aankondigingen van nog meer boeken zoals over de stoomtram Haarlem-Alkmaar en de tramdiensten van Alkmaar naar Bergen aan Zee/Egmond. Zijn die boeken al verschenen, komen ze nog of misschien niet meer? Het is nu iets van 6 jaar na Uw laatste boek over de spoorlijn Alkmaar-Den Helder.
    Met vriendelijke groet,
    G.C.van Straaten.

    Like

    • Dag meneer Van Straaten, ik ben op dit moment bezig met totaal andere projecten. Maar als die zijn afgerond, ga ik weer Sporen. Dank voor de belangstelling.

      Like

      • Goedenavond Heer Wegman,

        Dank voor Uw snelle reactie! Graag hoor ik het als U weer met railvervoer aan de slag gaat.
        Misschien nuttig voor U te weten dat ik afbeeldingen van vervoerbewijzen kan aanleveren van bijvoorbeeld de genoemde stoomtram Haarlem-Alkmaar, enz. Dit zowel uit mijn eigen collectie als ook uit die van de U wellicht bekende Ned.Ver.van Belangstellenden in het Spoor-en tramwegwezen NVBS waarvoor ik de collectie spoorwegvervoerbewijzen beheer (mijn collega Marco Moerland doet voor de NVBS de tramkaartjes). Zie ook deze link:

        https://www.nvbs.com/kennis/verzamelingen/vervoerbewijzen/

        Met vriendelijke groet,
        Gerrit C.van Straaten.

        Like

Plaats een reactie