Het derde dorp uit dezelfde mal

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVanuit het oogpunt van het Blauwe-Tramtracé hebben Sassenheim, Lisse en Hillegom een enigszins vergelijkbare opbouw. Oké, oké, huis voor huis en straat voor straat verschillen ze enorm. Maar de plattegronden van de dorpen hebben wel wat van elkaar weg. Alle drie hebben ze – nogmaals, vanuit de Blauwe Tram gezien – een lange aanloop naar het dorp. Vlak voor het centrum splitst een rondweg zich af van het tracé (een ding dat pas veel later is gekomen, die rondweg. In de tramtijd waren de dorpen de moeite van het omrijden nog niet waard). In het centrum is er een soort entree naar het eigenlijke hart, vervolgens een plein en een winkelstraat, ten slotte weer een soort uitloop van het centrum en daarna weer een lange, lange aanloop naar het volgende dorp.

De lange aanloop naar Hillegom heet Leidsestraat. Eigenlijk is het gewoon nog de Heereweg, maar voorbij de gemeentegrens hebben de hoge heren ooit besloten dat ze een andere naam moest krijgen. Deze oude straatweg naar Haarlem voert langzaam golvend langs een reeks arbeiders- en tuindershuizen met hier en daar een pluk nieuwbouw. Na de splitsing met de randweg om het dorp, heet de straat opeens weer Hoofdstraat. Het eerste stukje van deze weg – de entree naar het hart – lijkt een beetje op dat van Sassenheim. Het is ook weer zo’n net-niet winkelstraat.

Na de entree volgt het dorpsplein, dat hier Kerkplein heet. Het zit qua sfeer een beetje tussen die van de vorige dorpen in. Het is er gezelliger dan in Sassenheim, maar niet zo uitnodigend als in Lisse. De winkelstraat na het plein is dan wel weer heel aardig. De Hillegomse Hoofdstraat is geen P.C. Hooftstraat – laten we nou ook weer niet overdrijven – maar er zit alles wat een modern, winkelend mens zich kan wensen. Dat heeft dit dorp dan weer gemeen met de tramroute door Sassenheim.

Opmerkelijk genoeg staat tijdens één rit dezelfde knalgele Zeeman-vrachtwagen de straat te blokkeren in zowel Sassenheim als Hillegom. Dat moet een teken zijn. Geen idee voor wat, behalve dan natuurlijk voor het feit dat ze beide zo’n winkel hebben en kennelijk op dezelfde dag worden bevoorraad. Wat de dorpen trouwens ook gemeen hebben is dat ze geen van drieën ook maar iets hebben dat de Blauwe Tram gedenkt. Geen straat, geen plein, geen maquette of beeldje, helemaal niets.

De Hoofdstraat slingert zich in Hillegom naar de rand van het dorpshart, net als in Lisse, al valt het aantal bochten hier reuze mee. Vervolgens schiet het tracé de Weeresteinstraat op en is de route opeens heel overzichtelijk. Hier vandaan is het rechttoe, rechtaan naar de provinciegrens. Wat trouwens elke keer weer langer duurt dan ik me van de vorige tochten kon herinneren.

Voor mijn gevoel dook tijdens eerdere ritten het plaatsnaambord ‘Hillegom’ met een streep erdoor redelijk snel op. Zo ongeveer na het voormalige Treslong. Maar het geheugen heeft kennelijk de neiging zonder duidelijke reden her en der flinke stukken van de route te schrappen. Want, o ja, dat restaurantje ver buiten de bebouwde kom… is dat ook nog Hillegom? Op de zijwegen staat wél het bord met de streep door Hillegom, wat suggereert dat het verkeer op de Weeresteinstraat zich nog steeds in het dorp bevindt. En kijk, het Den Hartog Ford Museum. Dat is er ook nog, ja.

En dan eindelijk, kilometers buiten het dorpshart van Hillegom, als de Weeresteinstraat is overgegaan in achtereenvolgens de Haarlemmerstraat en de Rijksstraatweg, kondigt Bennebroek zich aan. Een tweede bord meldt de reiziger dat hij op hetzelfde moment de provinciegrens over is. Mooi zo. Het heeft even geduurd, maar nu kan de zoektocht langs de restanten van verdwenen spoor- en tramlijnen in Noord-Holland pas echt beginnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s