Van attractie naar attractie langs de Heereweg

Huys Dever

Huys Dever

De Hoofdstraat krijgt op de gemeentegrens met Lisse een andere naam. De Heereweg heet deze straat nu. Maar het is gewoon nog steeds de route van de Blauwe Tram. Het is hier wel een buitengewoon interessant deel van het tracé. De ene na de andere bezienswaardigheid komt hier voorbij.

Ten eerste is daar natuurlijk het buurtschap De Engel. Het ligt zo dicht tegen Sassenheim aan dat het bijna een buitenwijk van dit dorp lijkt. Maar het is dus echt een stukje Lisse. Het gehucht springt door zijn Engelkerk enorm in het oog. De kaboutermutsachtige koepel van dit gebouw, dat qua grootte in Haarlem of Leiden helemaal niet had misstaan, is al van zeer ver te bewonderen. De rest van het buurtschap is niet bijzonder monumentaal. De Engelaren wonen er ongetwijfeld buitengewoon naar hun zin, maar daar komen we nu niet voor.

De volgende bezienswaardigheid zijn de bollenvelden die zich direct om en achter De Engel uitstrekken. Uiteraard vooral in het voorjaar een attractie van jewelste: gekleurde velden tot zo ver het oog reikt. En die hyacinten ruiken ook zo lekker. Het is er in het voorjaar wel druk, want dan er zijn ook toeristen tot zo ver het oog reikt. Op de weg, maar ook op het fietspad, moet een reiziger voortdurend op zijn hoede zijn. De toeristen hebben namelijk vooral oog voor bloemenpracht om hen heen en willen nog wel eens een onverwachte stop maken als ze een fraai veld of een mooi doorkijkje ontwaren.

Na het bollenseizoen is de omgeving weer wat gewoner – om niet te zeggen: ontnuchterend. Zonder bloeiende bloemen is opeens pijnlijk duidelijk hoe rommelig het hier eigenlijk is. Daardoor valt een derde attractie, Huys Dever, niet erg op. Deze donjon is aan de noordzijde geflankeerd door een rijtje moderne bedrijfsgebouwen. Die zijn op zich niet lelijk, maar ze halen toch wel een beetje de glans weg van de uit 1375 stammende toren.

De entree naar de dorpskern van Lisse – we volgen nog steeds de Heereweg – is weer een plaatje. Er staan prachtige rode beuken en mooie herenhuizen met de toren van de Agathakerk als een indrukwekkend decor. Niet om af te geven op de andere plaatsen, maar het ziet er hier allemaal net iets chiquer uit. Zoals ‘t Vierkant, het plein in het hart van het dorp, er ook veel gezelliger en sfeervoller uit ziet dan de pleinen in Sassenheim. Oké, terrassen en restaurants ontbraken ook in Sassenheim niet, maar hier heeft het allemaal meer allure. Het is een soort Haarlemse Grote Markt, maar dan in een compact Openluchtmuseum-formaat.

De oude Albert Heijn, waar overigens geen AH meer in zit, springt eruit met zijn glanzende, nostalgische letters. De historisch ogende lantaarnpalen maken ‘t Vierkant helemaal af. De Blauwe Tram zou uitstekend in de sfeer passen, ware het niet dat de rijtuigen met geen mogelijkheid meer zijn in te passen in de verzameling terrassen en straatmeubilair die op het plein is neergezet. De winkelstraat achter ‘t Vierkant valt dan toch weer tegen. Een paar zaakjes. De bulk van het koopplezier is in Lisse naar andere straten uitgeweken.

Na het centrum van Lisse begint het spoortracé, dat daar nog steeds over de Heereweg gaat, heen en weer te zwabberen. Bij elke bocht dringt zich de vraag op: ’Gaat dit wel goed? Komt er straks niet een onmogelijke haakse hoek?’ Want het overzicht is een beetje zoek op deze weg. Maar aan het einde van elk zwabberend stuk weg loopt de Heereweg tamelijk vloeiend verder. Aardige huisjes hier, trouwens. Lisse blijft tot het einde een aangenaam dorp.

Bijna tot het einde, in elk geval. Vlak bij de Lisser beek maakt de weg dan toch een vrij scherpe bocht om vervolgens via een betonnen brug het water over te steken. Hier is het opeens niet zo knus meer. Het is er veel drukker. Het oogt er ook nogal industrieel, vooral door de massieve, grijze watertoren de narcisgeel geverfde kalkzandsteenfabriek. Maar dat is Lisse natuurlijk niet aan te rekenen. Die gebouwen staan namelijk in Hillegom.

 

Advertenties

2 thoughts on “Van attractie naar attractie langs de Heereweg

  1. De scherpe bocht bij de brug over de Lisserbeek is ontstaan begin jaren ’80 door de aanleg van de Westelijke Randweg. Via een rotonde gaat deze weer over in de Heereweg, die haar oorspronkelijke route noordwaarts richting Hillegom vervolgt.

    Like

  2. Het beschreven zwabberen van het tracé kan ik niet plaatsen. Ook na het Vierkant is de Heereweg nagenoeg kaarsrecht. De huidige obstakels in het wegprofiel voor een tram dateren van latere datum. Bijvoorbeeld om de huidige doorgaande route over de Westerdreef en de Oranjelaan te bevorderen. Wegen die destijds niet of niet in huidige vorm bestonden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s