De onhoudbare stank van stoom

Stoomtrams en stoomtreinen roepen bij veel eenentwintigste-eeuwers buitengewoon nostalgische gevoelens op. Een ritje achter zo’n sissende, stampende loc is tegenwoordig een geliefd dagje uit, waarbij reizigers vol overgave de weemoedig stemmende geur van brandend steenkool opsnuiven.

De late negentiende- en vroege twintigste-eeuwers wisten echter niet hoe snel ze van die kolen af moesten. Maar ja, als de hele dag in die lucht zit, gaat het nostalgische gevoel er waarschijnlijk ook snel af. En stinken deed die steenkool. In de gemeenteraad van Bennebroek stelde raadslid Reijdon er in juli 1907 zelfs vragen over.

Hij wees de burgemeester er op dat de stoomtram van de NZHSTM in het dorp een, zoals hij het letterlijk noemde ‘onhoudbare lucht verspreidde’. Telkens als de tram was gepasseerd, bleef er in de huizen langs het spoor een verschrikkelijke stank hangen. Reijdon vermoedde dat dat kwam doordat de trammaatschappij een bepaald soort briketten verstookte. Hij vroeg de burgemeester of daar in de concessievoorwaarden geen afspraken over waren gemaakt. En als dat niet zo was, moest de gemeente volgens hem maar ingrijpen.

De burgemeester antwoordde dat de NZH volgens de voorwaarden cokes – gezuiverde steenkool – moest stoken. Hij beloofde in elk geval om de kwestie met de directeur van het trambedrijf op te nemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s