Sightseeing door Sassenheim

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp de grens van Oegstgeest en Sassenheim zijn maar liefst twee tramtracés bewaard gebleven. Naast de ‘nieuwe’ route langs het spoorviaduct in Rijksweg A44, ligt ook de oude er nog. Voor 1938 schoot de tram nadat ze de Trekvaart was overgestoken, meteen de Rijksstraatweg op, langs wat nu het fabriekscomplex van Akzo Nobel is.

Pas een kleine kilometer verder, voorbij de loodsen van Dirk van den Broek – nu we toch bedrijfsnamen aan het noemen zijn – komen de oude en de nieuwe tramlijn weer samen. Daarna is de route vrij eenvoudig: volg de Rijksstraatweg en daarop volgende Hoofdstraat tot aan de grens met Lisse, et voilà.

Maar goed, eerst even een sightseeing tour door Sassenheim.

Het stuk over de Rijksstraatweg voert langs een zo op het oog nijver deel van het dorp. Niet alleen de verffabrikant en de grootgrutter hebben er hun gebouwen, ook een uiteenlopende verzameling bedrijven is er neergestreken: van meubelzaak tot kraanwagenverhuur en van ergonomie-adviseur tot naaiatelier. Het zijn allemaal betrekkelijk nieuwe panden, dus het ziet er fris en opgeruimd uit. Maar bijzonder schilderachtig is het er niet. Moet ook niet, anders gaan de werknemers maar dromerig naar buiten zitten staren.

Na de rotonde met de Oosthoutlaan begint de omgeving er iets agrarischer uit te zien. Her en der zijn glimpen van weilanden te zien en de bedrijven langs de weg blijken zich vrijwel zonder uitzondering met bloemen bezig te houden. Met de handel daarvan, wel te verstaan. Het telen gebeurt voornamelijk op andere plekken, want veel bloeiends is hier niet te vinden.

Na de kruising met de Warmonderweg gaat de Rijksstraatweg over in de Hoofdstraat en maken de bedrijfspanden snel plaats voor huizen. Eerst nog vrijstaande huizen – de meeste niet exorbitant luxe, maar toch het aanzien zeker waard – maar dichter bij het centrum wat meer gemêleerde en ook wat meer aaneengesloten bebouwing. Het vreemde met de Hoofdstraat is dat in mijn herinnering, na de talloze keren dat ik er doorheen ben gereden, een vrij rommelige, niet erg appetijtelijke straat is. Maar nu, rustig om me heen kijkend, merk ik dat er heel veel buitengewoon fraaie huizen staan. Ook een paar minder fraaie, maar die heb je overal. Hoewel de straat breed, goed onderhouden en groen is, blijft dat rommelige gevoel. Nergens is het adembenemend in de zin van: ik stap af, hier wil ik wonen.

Dat geldt ook een beetje voor het centrum. (De Hoofdstraat heeft aan het begin daarvan trouwens een rare kronkel gekregen om het doorgaande verkeer te dwingen de randweg te volgen. Maar de tram ging hier destijds gewoon rechtdoor). De Pancratiuskerk is fraai, maar het is wel een gebouw van het wat strengere soort.

De Blauwe Tram in 1949. Foto: collectie Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram

De Blauwe Tram in 1949. Foto: collectie Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram

Park Rusthoff is een plaatje, de dorpskerk in het centrum ziet er grappig uit – alsof ze drie gebouwen uit totaal verschillende perioden aan elkaar hebben geplakt – de winkels zijn in orde en de statige panden her en der verlenen het dorpshart enig cachet. Maar ook hier is het niet adembenemend. Het plein bij de Dorpskerk is zelfs een beetje een afknapper. Het is een ideale plek voor terrassen zodat het winkelend publiek lekker in het zonnetje kan uitpuffen van het shoppen. In plaats daarvan domineren stilstaande auto’s het parkeerterrein. De Sassenheimers hadden kennelijk meer behoefte aan een parkeerterrein dan aan een plek om te genieten van hun eigen dorp.

Herinneringen aan de tram zijn er niet. Wel een beeld van een man met lege bollenmanden. Ook daar hadden de Sassenheimers kennelijk meer behoefte aan.

 

Advertenties

One thought on “Sightseeing door Sassenheim

  1. beide foto’s hebben een connectie en wel het voormalige postkantoor aan de linkerkant aan de Hoofdstraat. Op de kleurenfoto zie je het volledig gerestaureerde gebouw uit 1902 (zie tableau). De raamtraverses op de 1e verdieping zijn ook op de tramfoto nog herkenbaar.
    De tram reed in 1949 niet meer, en is gestopt aan halte Rusthoffpark (waarvan rechts nog net de afscheiding te zien is. De zijstraat tegenover is de Charbonlaan. In de winkel, waar de auto voor geparkeerd staat, is al jaren een cafetaria gevestigd, waar menig Sassenheimer een patatje heeft gehaald.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s