Maar Sinterklaas kwam niet…

Een van de hoge gasten die elk jaar per trein naar IJmuiden kwamen, was Sinterklaas. Op zich opmerkelijk. In elk gehucht waar zelfs maar één uitgebaggerde sloot is met een verbinding naar open water, wurmt hij zich met een stoomboot naar het dorpshart. Maar in de plaats met één van de grootste zeehavens van Nederland, nam hij het spoor.

Totdat hij dat een keer niet deed. In 1941 was de Sinterklaasintocht stilletjes afgelast. Desalniettemin trok het jonge volk zaterdag 15 november gewoontetrouw naar het station, in de hoop dat de Goedheiligman alsnog  zou arriveren. Het Dagblad voor IJmuiden schreef er later die week met enige compassie over. ,,Velen hadden besloten den braven man een waardige ontvangst te bereiden. ,, ’s Middags was het dan ook zeer druk bij het station. Een groot aantal kinderen wachtte met spanning op de treinen ! Zoo nu en dan werd ter voorbereiding reeds een toepasselijk versje gezongen, met als gevolg, dat ook de ouderen nieuwsgierig werden en gedurende enkele oogenblikken bleven kijken. Tot hen behoorde niet in de laatste plaats het spoorpersoneel, dat niets van de komst van den braven bisschop wist. Lang hebben de kinderen gewacht. Zelfs te half vijf waren ze nog present. Maar Sint Nicolaas kwam niet.’’

De dag na pakjesavond kwam de columnist van het Dagblad voor IJmuiden er nog even op terug. Na de constatering dat Sint, ondanks het achterwege blijven van een officiële intocht, gelukkig toch de schoenen had gevuld, riep hij hem op volgend jaar gewoon weer met de trein te komen. Een beetje vreugde kon geen kwaad in die zorgelijke tijd.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s