Loc 12 wacht op betere tijden

Loc 12. Foto: F.H. Noordink

Loc 12. Foto: F.H. Noordink

Van het materieel dat op de zijtak tussen Santpoort Zuid en het Provinciaal Ziekenhuis Meerenberg reed, is in elk geval nog ‘Loc 12’ over. Deze is dieselloc staat nu bij Museum Buurtspoorweg (MBS) in Haaksbergen.

Loc 12 is volgens het museum in 1920 door O&K Orenstein & Koppel (voorheen Montania, Nordhausen) gebouwd voor het Provinciaal Ziekenhuis. Volgens MBS kreeg de machine in Santpoort de bijnaam ’t Gekje’, een verwijzing naar de inrichting waar ze voor reed. Loc 12 rangeerde met kolenwagens naar het ketelhuis van het Provinciaal Ziekenhuis en met koolteer – waarvoor Meerenberg eigen ketelwagens had – terug naar het station.

Na de sluiting van de zijtak in Santpoort Zuid onderging de dieselloc bij O&K Amsterdam een flinke opknapbeurt. De machine kreeg een nieuwe motor, een nieuwe aandrijving en een andere motorhuif. Vervolgens ging ze naar de Twentsche Stoombleekerij in Goor. Daar rangeerde ze op een zijlijn naar station Goor-West, tot ook dit raccordement in 1972 sloot.

Een medewerker van het museum ontdekte de loc daar een jaar later. MBS nam de machine over en zette haar in als rangeerloc. In de jaren 80 is loc 12 buiten gebruik gesteld. Het museum begon aan een ingrijpende renovatie, maar die is later weer stilgelegd omdat MBS voorrang gaf aan andere projecten. In afwachting van betere tijden is de machine in 2009 op een los stuk spoor bij de draaischijf in Haaksbergen geplaatst.

 

Advertenties

One thought on “Loc 12 wacht op betere tijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s