Met de pantsertrein naar het strand

En bijna had IJmuiden niet één, twee, drie of vier, maar zelfs vijf spoorlijnen gehad. In de jaren 90 van de negentiende eeuw presenteerde het Ministerie van Oorlog volgens Haarlems Dagblad plannen voor een speciale militaire treinbaan. Voor het geval de vijand niet uit het oosten, maar uit het westen zou komen. Nederland was neutraal en moest dus met alles rekening houden.

De spoorlijn was een onderdeel van een heel stelsel van verdedigingsmaatregelen. Ten eerste moest er een heirbaan komen van Hoek van Holland, via Scheveningen, Katwijk aan zee naar IJmuiden. En vervolgens, aan de andere kant van het Noordzeekanaal, van IJmuiden naar Den Helder. De weg was bedoeld om troepen sneller te kunnen verplaatsen en een betere communicatie tussen verschillende posten mogelijk te maken, aldus Haarlems Dagblad.

De weg was echter maar het begin. Naast de weg wilde het Ministerie van Oorlog ook een kustspoorweg. Daar mochten in vredestijd gewone treinen overheen – dat scheelde weer in de exploitatiekosten – maar in oorlogstijd zouden er pantsertreinen op gaan rijden. Er moesten ook zijlijnen komen, waarop de treinen tot aan het strand konden komen. Bovendien moesten er verbindingen met alle bestaande spoor- en tramlijnen komen, zodat garnizoenen binnen de kortst mogelijke tijd ‘in het vuur’ konden worden gereden.

Het grote voordeel van het kustspoor was dat het leger – hier spreekt het zuinige Holland weer – met betrekkelijk weinig materieel toch een uitgebreide kuststrook kon beschermen. Als bijvoorbeeld bleek dat een vijandelijke scheepsmacht ’s ochtends een aanval deed op een bepaalde plaats, dan kon er onmiddellijk een pantsertrein naar de bedreigde plek worden gestuurd, legde Haarlems Dagblad uit. De krant rekende voor dat een trein de hele kust van Hoek van Holland tot Den Helder in twee uur kon bestrijken. Met andere woorden: zet de spullen ergens in het midden neer en binnen een uur kon het leger per spoor de vijandelijke invasie in de pan gaan hakken.

De kustspoorlijn is er in deze vorm niet gekomen. Maar de invasie vanuit zee ook niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s