Brugwachterwoning Vijfhuizen gesloopt

De sloop van brugwachterwoning Vijfhuizen op maandag 27 januari. Foto: Dick de Waal Malefijt

De sloop van brugwachterwoning Vijfhuizen op maandag 27 januari. Foto: Dick de Waal Malefijt

Brugwachterwoning nummer 11 langs de Ringdijk in Vijfhuizen is niet meer. Het karakteristieke, 102 jaar oude huisje is de afgelopen week gesloopt. Op de plek van de brugwachterwoning komt een nieuw huis.

IMG_4292Haarlemmermeerlijnenkenner Dick de Waal Malefijt stuurde vandaag foto’s van de sloop. Volgens hem is het tegen de vlakte gegaan omdat de huidige bewoners zich zorgen maakten over de verzakking van het huis en omdat het niet voldeed aan de woonwensen die ze hadden. Overigens stelde Dick al vast dat de ergste verzakking zich voordeed vlak na de bouw in 1912.

In een groot deel van Vijfhuizen ligt nauwelijks een meter onder het maaiveld een grote zandplaats. Maar uitgerekend op de plek van de brugwachterwoning en de Vijfhuizense spoorbrug  over de Ringvaart Рdie van 1912 tot 1936 in gebruik was Рligt deze zandplaat op zeventien meter diepte.

Omdat de brugwachterwoning niet is onderheid, kwam ze al snel behoorlijk uit het lood te staan.

Volgens een van de vorige bewoners was de woning de laatste decennia echter stabiel. De scheuren in de muren werden niet groter en het huis verzakte niet meer.

Brugwachterwoning 11 in 2006.

Brugwachterwoning 11 in 2006.

Met de sloop van de woning is het laatste exemplaar van dit bijzondere type spoorwoning verdwenen. Dergelijke huizen – betrekkelijk kleine woningen met een kenmerkend uitbouwtje – stonden ook aan de Sloterweg Noord in Aalsmeer (spoorwoning 6), aan de IJweg in Hoofddorp (spoorwoning 9) en de Nieuwe weg/Fuikvaart in Haarlem (spoorwoning 13).

In Haarlemmermeer zijn de meeste woningen en stations van de Haarlemmermeerlijnen, op station Vijfhuizen na, geen monument.

Foto: Dick de Waal Malefijt

Foto: Dick de Waal Malefijt

Advertenties

3 thoughts on “Brugwachterwoning Vijfhuizen gesloopt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s