En nóg een Sporen erbij?

drukproeven 02Elke keer als ik met onze uitgever Frenk Dieke praat, lijkt het wel of er nóg een deel van Sporen bij komt. De teller staat nu – met wat mitsen en maren – op vijf nieuwe boeken. Als de ideeën doorgaan, verschijnen drie daarvan al volgend jaar. Er is dus werk aan de winkel.

Een kleine twee jaar geleden klopte ik bij Frenk aan met het idee om twee nieuwe boeken over verdwenen spoorlijnen te schrijven in Noord-Holland: eentje over alle lijnen tussen Haarlem en Alkmaar en één over alle opgeheven lijnen tussen Alkmaar en Den Helder. Dat zou misschien wat proppen worden, besefte ik toen al, maar beter dat dan dat ik misschien eindeloos over niets zou moeten praten.

Daar kwam begin dit jaar het plan bij om een boek te schrijven over 150 jaar Alkmaar-Den Helder in 2015 (geen opgeheven spoorlijn, maar wel midden in ‘mijn’ gebied, dus raar om dat te laten liggen. En in de loop van dit jaar kwam ik tot de conclusie dat alle lijnen tussen Haarlem en Alkmaar onmogelijk in één deel konden. Dus kwam het idee op om één boek te maken over de lijnen tussen Haarlem en het Noordzeekanaal en één van het Noordzeekanaal Sporen tot Alkmaar.

Tijdens ons jongste overleg meldde ik dat het eerst te verschijnen deel (de lijnen tot het Noordzeekanaal) ook alweer bomvol zat. Is het dan geen idee, opperde Frenk, om de IJmuiderspoorlijn te bundelen in een apart boek? En eerlijk gezegd vind ik dat helemaal geen slecht plan. Volgens het aanvankelijke plan zou ik die spoorlijn moeten bundelen met de NZH-lijnen naar en door Haarlem. Dat zijn toch een beetje vreemde eenden in de bijt.

Of er inderdaad een nieuwe Sporen bij komt, is overigens nog niet helemaal zeker. We moeten nog enkele dingen op een rijtje zetten. Maar hoe dan ook, of de lijnen tot en met Alkmaar in twee of drie boeken verschijnen, ze komen eind 2014 uit.

Advertenties

2 thoughts on “En nóg een Sporen erbij?

  1. Ik zou contact opnemen met Roef Ankersmit. Die heeft een mooie collectie foto’s, onder andere over de lijn naar Warmenhuizen. En Albers natuurlijk voor de tramlijn naar Bergen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s