Geïsoleerde lassen

Een geïsoleerde las in het spoor, ter hoogte van de Duin- en Kruidbergerweg.

Een geïsoleerde las in het spoor, ter hoogte van de Duin- en Kruidbergerweg.

Sommige spoorrestanten zijn bijna te nietig om te zien. Daarom is het juist zo leuk om ze te vinden. Een van die minuscule spoorrelieken zijn de ‘geïsoleerde lassen’, die ooit onderdeel waren van het veiligheidssysteem: een dun lapje rubber tussen twee ietsje van elkaar verwijderde spoorstaven.

De geïsoleerde las was een simpel, maar doeltreffende manier om de spoorbomen te laten dalen bij nadering van een trein. Vlakbij de overgang was van een deel van het baanvak een ononderbroken stroomkring gemaakt waar 6 volt zwakstroom doorheen liep. De lapjes rubber scheidden dit circuit van de rest van het spoor. Als er een trein overheen reed, zorgde die voor kortsluiting doordat de spanning via de wielen en assen kon wegvloeien. Die wegvallende spanning zette een relais in werking dat op zijn beurt de spoorbomen liet dalen.

Hartstikke eenvoudig dus. En ook hartstikke eenvoudig te ‘saboteren’. Het maakte de geïsoleerde las weinig uit of de kortsluiting was veroorzaakt door een trein of een ander metalen ding. Een beetje kwajongen had er dus maar weinig voor nodig om de spoorbomen ‘illegaal’ te laten dalen. Sterker nog, door een platgeslagen blikje over de las te leggen, kon hij de bomen tot het einde der tijden naar beneden laten.

Bij de overgang met de Duin- en Kruidbergerweg is zo’n geïsoleerde las nog steeds te zien. Voor souvenirjagers: het rubbertje zit goed vast. De enige beweging die er na enig wrikken is te zien, zijn enkele verbolgen pissebedden die uit hun veilige schuilplaats rennen.

Vlak voor de abri bij de Zeeweg is de las eveneens in zijn volle glorie te bewonderen. Maar naast de rails liggen ook enkele voorwerpen waarvan het hart van een spoorarcheoloog sneller moet gaan kloppen: kleine platgeslagen stukjes van een blikje. Achtergelaten door een authentiek rotjoch, uit die lang vervlogen periode dat de spoorlijn nog spoorbomen had die naar beneden konden.

Advertenties

One thought on “Geïsoleerde lassen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s