Ideaal weer op een ideaal spoor

Foto Bert Gortemaker

Foto Bert Gortemaker

Negentig wandelaars stortten zich afgelopen zaterdag in de wildernis die de IJmuider spoorlijn heet. Ze kwamen er gelukkig weer allemaal ongehavend uit, moe maar tevreden. De wandeling die HDC Media (IJmuider Courant) hield met de Werkgroep IJmuider Spoorlijn ter gelegenheid van het feit dat de spoorlijn 30 jaar geleden voor het eerst werd opgeheven, was een succes. Dank zij het wonderbaarlijk mooie weer ook. De afgelopen maand mag dan de natste september in twaalf jaar zijn geweest, op de 28ste scheen de zon stralend.

Vanaf Perron Zee – het grand-café dat ongeveer op de plek van het oude station IJmuiden is gebouwd – vertrokken de deelnemers in kleine groepjes met een luxe touringcar naar het beginpunt van de wandeling, vlak na de splitsing bij Santpoort Noord. Daar vandaan was het in één ruk door naar de voormalige halte Casembrootstraat. De tocht voerde langs bestaande spoorhuizen, het enige nog overeind staande station, twee verdwenen stations en veel, heel veel spoorresten.

Het meest onder de indruk waren de wandelaars over de kracht van de natuur. Hoewel het spoor 13 jaar jaar geleden nog volop werd bereden, zien sommige plekken eruit als dichtbegroeid bos waar slechts met moeite een spoorstaaf is terug te vinden.

Halte Zeeweg. Foto Bert Gortemaker

Halte Zeeweg. Foto Bert Gortemaker

Het grootste obstakel was het oostelijke perron bij halte Zeeweg. Sommigen van de deelnemers – die van tevoren waren gewaarschuwd dat het lastig terrein was en dat er af en toe geklommen en geklauterd moest worden – vonden het lastig om van het perron op de spoorbaan te komen. Dat het tracé door een hovenier speciaal voor de wandeling was open gemaaid, werd daarna des te meer gewaardeerd.

Bert Gortemaker (met het gele hesje) met enige deelnemers bij het eindpunt van de wandeling.

Bert Gortemaker (met het gele hesje) met enige deelnemers bij het eindpunt van de wandeling.

De gidsen – spoorkenner Bert Gortemaker, Martin Peeters van de Werkgroep IJmuider Spoorlijn, verslaggever Fokke Zaagsma van de IJmuider courant en ondergetekende – liepen in zes verschillende tochten volgens een buitengewoon strak schema door de IJmuider spoornatuur. Het grootste wonder, naast het prachtige weer, was dat de laatste tocht vrijwel exact op tijd maar toch relaxed was afgerond.

Van de wandeling is ook een filmpje gemaakt door de IJmuider Courant.

Advertenties

3 thoughts on “Ideaal weer op een ideaal spoor

  1. Hallo Wim, Helaas kon ik niet op de dag van de wandeltocht meelopen over het spoor van Santpoort-Noord naar IJmuiden. Daarom heb ik gisteren de tocht zelf maar gemaakt. Het was gelukkig prachtig mooi weer. Toch fijn dat het traject vrijgemaakt is. Het is een mooie tocht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s