Mijn RTM fietsfolder is uit – en hij is prachtig

Cover fietsroute Sporen van de tram op Goeree OverflakkeeHet Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft met een persbericht (zie hieronder) de fietsfolder ‘Sporen van de tram op Goeree-Overflakkee’ gelanceerd. De teksten, enkele foto’s en de beide fietsroutes zijn van mij. Het ontwerp en de layout van de folder zijn via het Erfgoedhuis Zuid-Holland gemaakt. Het is prachtig geworden.

Nu nog even wachten op mooi weer, en fietsen maar. U kunt de folder als pdf downloaden

of hier gratis bij het Erfgoedhuis bestellen

P E R S B E R I C H T            

                       

Fietsen langs sporen van de tram op Goeree-Overflakkee                           

Op het eerste gezicht is de tram voorgoed verdwenen van Goeree-Overflakkee. Er is in de dorpen geen rail en geen biels meer te bekennen. Maar wie goed kijkt, ziet de sporen van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) op heel veel plaatsen opduiken, zoals trambruggetjes en haltegebouwen. Deze zomer kun je op de fiets de RTM-historie van het eiland ontdekken: Erfgoedhuis Zuid-Holland ontwikkelde twee fietsroutes langs sporen van de RTM op Goeree-Overflakkee.

Rotterdamsche Tramweg Maatschappij

De Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij werd in 1878 opgericht om paardentrams te exploiteren in de stad Rotterdam. De maatschappij breidde snel uit, maar trok zich in 1904 terug uit het stadsvervoer om zich te concentreren op het vervoer van en naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. De RTM legde een netwerk van stoomtramlijnen aan in de Hoeksche Waard, op Schouwen-Duiveland, Sint Philipsland, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Om de verbindingen op de eilanden op elkaar aan te sluiten, werden ook veerdiensten opgezet.

 

“Hoezee, de tram rijdt op Flakkee”

Goeree-Overflakkee kwam pas vrij laat aan de beurt, in 1909. De RTM legde op het eiland twee lijnen aan, één vanuit Ouddorp en één vanuit Ooltgensplaat, die elkaar in Middelharnis troffen. Daar werd ook een speciale tramhaven aangelegd. Op 30 april 1909 werd de eerste tram feestelijk binnengehaald door zingende schoolkinderen: “Hoezee, hoezee, de tram rijdt op Flakkee / Kijk, kijk, daar komt ze aan! / Ze blijft hier even staan! / Stap in, stap in en rij maar mee!” Het eiland profiteerde enorm van de tram. Er reisden jaarlijks wel 150.000 reizigers mee met de tram. Ook het goederenvervoer nam een grote vlucht. Kolen, suikerbieten en graan werden vervoerd. Er waren speciale wagons voor het vervoer van melkbussen, open wagons met losse hekken voor het vervoer van vee en postwagons, waarin PTT-ers al rijdend de post sorteerden.

Fietsroutes

De routes geven veel achtergrondinformatie en zijn geschreven door Wim Wegman, bekend van publicaties over o.a. de Haarlemmermeerspoorlijnen. Er is keuze uit twee fietsroutes van 40 en 65 kilometer, die voor een groot deel het voormalige tracé volgen. De routes zijn ontwikkeld in samenwerking met RTM Museum Ouddorp, Streekarchief Goeree-Overflakkee en de Gemeente Goeree-Overflakkee. Exemplaren zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV’s en via de website van het Erfgoedhuis. De beschrijving is ook te downloaden als PDF.

 

Geschiedenis van het openbaar vervoer

Erfgoedhuis Zuid-Holland besteedt dit jaar extra aandacht aan de geschiedenis van het openbaar vervoer in Zuid-Holland. In het voorjaar verscheen een magazine over dit onderwerp en er is een expositie voor kinderen, die rondreist langs bibliotheken. Op 1 november volgt ons jaarlijkse Erfgoedcongres, dat dit jaar het openbaar vervoer behandelt. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland. Meer informatie staat op www.geschiedenisvanzuidholland.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s