Raar bordje in IJmuiden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben bezig om de spoorlijn Santpoort Noord-IJmuiden te verkennen en te beschrijven. De eerste verhalen hoop ik de komende week te publiceren. Maar één ding kan ik nog niet thuis brengen: een minuscuul bordje dat ter hoogte van IJmuiden Julianakade aan een biels is vastgeschroefd. R 390 staat er op het stukje plastic, ter grootte van een naamplaatje bij een deurbel. Het is een detail misschien, maar ik wil toch graag weten wat het betekent. Heeft iemand enig idee?

Advertenties

11 thoughts on “Raar bordje in IJmuiden

 1. Zit dit bordje op een dwarsligger in (heb begin van) een boog? Dan is de straal van de boog 390 meter.

  Like

 2. Dag Hein, het zit inderdaad aan het begin van een bocht (van de Kanaaldijk in de richting van De Geul). Wat was precies de functie van het bordje? Met andere woorden: voor wie was het bedoeld en wat kon hij met deze informatie doen? Groet, Wim Wegman

  Like

  • Hallo Wim,
   Het bordje is bedoelt voor de onderhoudsmannen. Als er in de loop van tijd verzakkingen in de boog komen, of het spoor verschuift wat, dan moet het spoor opnieuw geschift en onderstopt worden. Om het spoor weer in de goede straal te kunnen leggen moet je weten wat deze moet zijn, daarom wordt dit wel eens op de dwarsligger gezet (voornamelijk als er geen boveleidingsportalen zijn). Handmatig kan men dit met een koord meten (over een bepaalde lengte het koord strak trekken en de afstanden van de koort tot de spoorstaaf op vaste maten meten). Met de moderne stopmachines kan dit in de machine geprogrameerd worden.
   Groet,
   Hein de Vries

   Like

 3. Die smeerpot zou aan het begin van de bocht moeten zitten. Hij is bedoeld om vet tegen de flensen van de treinwielen te spuiten. De flensen smeren vervolgens de bocht om het piepen en slijten van de rail te verminderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s