Fluiten naar station Aalsmeerderweg?

Station Aalsmeerderweg

Station Aalsmeerderweg

Sporen lijkt wel een rampensite deze week: alleen maar verhalen van spoorgebouwen die verdwenen zijn, gesloopt dreigen te worden of bijna in de brand vliegen. En in die reeks verdoemde panden leek zich even ook nog station Aalsmeerderweg te voegen. Een paar dagen geleden kwam de tip binnen dat dit dappere haltegebouw, dat al zo veel jaren fier stand houdt aan de rand van een totaal vernietigd dorp, binnenkort misschien gesloopt wordt.

Een voorbijganger zag dat een rij bomen naast het station was geveld. En dat is bij een toch al  gammel gebouw doorgaans geen goed teken. Slopers zijn ongeduldige lui. Die hebben geen zin om de sloopkogel een paar keer per dag tussen de boomtakken vandaan wurmen en gooien het groen er omheen het liefst van te voren zo veel mogelijk plat.

Op naar Rozenburg dus. Daar bleek – om de spanning niet nodeloos op te bouwen – eigenlijk nog niet veel aan de hand. Langs een van de sloten zijn inderdaad bomen geveld, maar die bij het huis zelf staan nog keurig overeind. Ik kreeg de bewoners helaas niet te pakken, maar door het raam zag ik dat de woning nog normaal is bewoond. Hoewel het anti-kraakwachters zijn, ga ik er niet vanuit dat ze een half uur van tevoren het pand uitgekieperd worden.

Wat niet wil zeggen dat station Aalsmeerderweg veilig is. Acht jaar geleden stelde ik al spijtig vast dat het behoorlijk aan het vervallen is. Dat is sindsdien alleen maar erger geworden. Een collega van Haarlems Dagblad zoekt uit wat de recente plannen zijn. Zelf gooi in binnenkort ook maar eens een balletje op.

Voordeel van het werk van de houthakkers is wel dat het gebouw – dat compleet schuil ging achter het groen – vanaf de weg weer zichtbaar is. Menig automobilist zal de afgelopen dagen verbaasd zijn langs gescheurd. ‘Verhip, dat lijkt wel een station. Waar komt dat opeens vandaan?’

Grappig detail: uitgerekend in de tijd dat station Aalsmeerderweg weer een beetje in de openbaarheid komt, zet de gemeente er een bord bij dat zo uit de tijd van de lokaalspoorwegen lijkt te stammen. Oké, het is een omleidingbord, dat weet ik ook wel. Maar het heeft heel wat weg van de ‘F’ waarmee de machinist vroeger werd gemeld dat hij een onbeveiligde kruising naderde en het verkeer met een fluitsignaal moest waarschuwen.

Advertenties

2 gedachten over “Fluiten naar station Aalsmeerderweg?

  1. In het December nummer van het blad ‘Meerhistorie’ (uitgave van Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius) 43e jaargang nr.4 heb ik een kort artikel geschreven over dit gebouw – en daarbij een ernstig pleidooi gehouden voor het behoud hiervan, gelet op de unieke geschiedenis. Helaas is het artikel helemaal achterin geplaatst en zijn de foto’s die het hadden moeten illustreren ook niet geplaatst. Jammer genoeg is er na het publiceren geen enkele reactie op gekomen.
    Laten we nou ervoor zorgen dat dit unieke gebouw – de laatste van zijn soort in de Haarlemmermeer – niet hetzelfde lot ondergaat als zoveel historische gebouwen van de voormalige Haarlemmermeer spoorlijn. Het spoorwachters huisje dat ernaast stond is ook al een aantal jaren geleden gesloopt. Zo moet ook worden voorkomen dat bijvoorbeeld het fraaie tegeltableau met de stationsnaam op de gevel beschadigd wordt door er een ventilatierooster dwars doorheen te boren, zoals bij het haltegebouwtje aan de Haarlemmer straatweg destijds is gebeurd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s