Sporen van de tram op Goeree-Overflakkee (7)

Stellendam haltegebouwOp het eerste gezicht is de tram voorgoed verdwenen van Goeree-Overflakkee. Er is in de dorpen geen rail en geen biels meer te bekennen. Maar wie goed kijkt, ziet de sporen van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij op heel veel plaatsen opduiken.

Stellendam, Langeweg-Voorstraat
Het haltegebouw van Stellendam is tijdens de Watersnoodramp van 1953 volledig verwoest. Op dezelfde plek verrees een nieuw stationnetje, maar dat heeft maar korte tijd dienst gedaan. Een paar jaar later al sloot het personenvervoer. Op de hoek Langeweg-Voorstraat staat een informatiebord over het station.

Ouddorp StationswegOuddorp, Stationsweg-Preekhillaan: voormalig station Ouddorp
Vergeleken met station Middelharnis was station Ouddorp maar een eenvoudig haltegebouwtje. Op de plek waar het stond, is nu een bushalte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOuddorp, De Punt West, G.C. Schellingerweg: Museum RTM-Ouddorp
Dank zij de in 1965 opgerichte Tramweg-Stichting bleef een deel van het RTM-materieel bewaard. Het kreeg een eigen museum in Hellevoetsluis. In 1989 verhuisde de collectie naar Ouddorp, naar een terrein bij de Brouwersdam. De veelzijdige geschiedenis van de RTM komt daar uitgebreid over het voetlicht. Het museum heeft meer dan vijftig rijtuigen in zijn collectie, waaronder stoomlocs, diesellocs – onder meer de typische houten motorwagen van de MBS – bijwagens en goederenwagens van de meest uiteenlopende soort. In de RTM-loods kunnen bezoekers in veel goederenwagens een kijkje nemen. Het museum toont op een eenvoudige, maar aansprekende manier hoe de wagons destijds zijn gebruikt.

Bezoekers kunnen bovendien een ritje maken met het oude materieel. Gedurende de zomermaanden en op wisselende tijden daarbuiten rijden de stoom- en dieseltrams over de zes kilometer lange baan die RTM-Ouddorp tussen de Punt West en de Kabbelaarsbank heeft aangelegd.

Het museum heeft ook vier bussen in zijn bezit. Geen van die wagens staat op dit moment in Ouddorp. RTM hoopt ze in de toekomst, als er wellicht meer ruimte in het museum beschikbaar is, alsnog te kunnen tonen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s