Ook opgelost: wachterwoning 54 is gevonden

20121221 spoorhuis 54 1 Foto Google Dick de Waal Malefijt stuurde me dit interessante bericht over het verdwenen en lastig te lokaliseren spoorhuis 54  tussen Uithoorn en De Hoef. Dick schrijft: ,,In de fiches welke ik van Dick Huis heb gekregen kwam ik een fiche tegen waar wachterswoning 54 op stond weliswaar schematisch, maar je kan ermee uit de voeten. Ik heb ook een topografische kaart uit 1921 waar de woning met een rood stipje opstaat. Ook nog even gegoogeld en goed naar het landschap gekeken en deze vergeleken met de kaart uit 1921. Wat blijkt er is niets veranderd, je hoeft eigenlijk niet goed te kijken en dan zie de lijnen van de sloten goed. De plek van de wachterwoning is vervolgens goed is te herleiden.”

20121221 spoorhuis 54 2 kaart kadaster,,Ik heb ook wat maten genomen met Google en gemeten op de topografische kaart 1 : 25.000 (lastig meten op die schaal) maar je komt redelijk in de richting. Tevens ook de bestekstekst waarin wordt aangegeven dat er een ‘c. Ringdijk der Tweede bedijking (km. 1.970), eene dubbele woning moet worden gebouwd’.

20121221 spoorhuis 54 3De overige tekst verwijst naar het bestek. De woning heeft tussen de spoorlijn en de kromme Mijdrecht gestaan. Je kunt niet naar het huidige dwarsprofiel kijken, dit omdat de spoordijk is afgegraven voor de huidige weg. Volgens mij oplossing gevonden waar de dubbele wachterwoning heeft gestaan op het rode stipje van de kaart uit 1921, het huis is gebouwd in 1913 en is in 1938 afgebroken.”20121221 spoorhuis 54 4 Collectie Dick de Waal Malefijt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s