Opgelost: het schildje in de Schipholtunnel

opening  station Schiphol 1979. Foto archief Dick de Waal MalefijtEen nagekomen, maar nog niet verwerkt bericht: wat was dat nou met dat schildje in de Schipholtunnel? Een jaar geleden maakte NS-machinist John Herfst me attent op een schildje aan de noordelijke kant van station Schiphol, vlak voordat de trein weer de Schipholtunnel induikt. Op dat bordje staat Haarlemmermeer-Spoorweg. Heel intrigerend, vooral omdat de Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij daar nooit in de buurt is geweest.

Haarlemmermeerlijnenkenner Dick de Waal Malefijt dook op dit raadsel en loste het betrekkelijk snel op. Het schildje heeft inderdaad niets met de goeie ouwe HESM te maken. De plaquette is een herinnering aan de opening van het stationsgebouw Schiphol, officieel onthuld op 3 januari 1979 en destijds aangeboden door burgemeester Van Stam van Haarlemmermeer aan president-directeur De Bruin van de NS. Het wapen verwijst naar het embleem bij het uit 1864 daterende plan van burgemeester Amersfoordt van Haarlemmermeer.

Dus geen woord over de allereerste spoorlijn door de Haarlemmermeer, maar wel een eerbetoon aan een plan dat nooit werkelijkheid is geworden. Typisch. Weliswaar is 2012 bijna voorbij, maar kan er niet nog snel een tweede schildje in de Schipholtunnel komen om het eeuwfeest van de opening van de Haarlemmermeerlijnen te vieren?

Advertenties

2 thoughts on “Opgelost: het schildje in de Schipholtunnel

  1. Nog een aanvulling hierop, in de beginjaren van de huidige Schiphollijn reden de treinen tussen Schiphol en Amsterdam Zuid. Het materieel werd via de Haarlemmermeerspoorlijn vanaf Nieuwersluis en een aansluiting bij Jollenpad naar de spoorlijn gebracht. Vanaf 1981 werd de lijn Schiphol – Leiden geopend en was aan- en afvoer via Jollenpad niet meer nodig.

    In de tijd dat dit bordje werd onthuld was er dus wel degelijk een relatie tussen de Haarlemmermeerspoorlijnen en Schiphol. Meer info op deze site: http://www.haarlemmermeerspoor.nl/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s