Bijna zonder benen bij station Heerensingel

Emplacement Heerensingel. Foto uit De Haarlemmermeerspoorlijnen in oude ansichtenAne Smittenaar mailde enige tijd geleden zijn herinneringen aan station en vooral emplacement Heerensingel in Leiden: ,,Ik heb gewerkt bij het bedrijf Helaf dat een tijdlang in het oude station Heerensingel zat. In onze schafttijd speelden we met de lege wagens. Die hadden stevige veren hun buffers. We zetten de schuifdeuren van de wagons open en duwden de wagen met een man of vier tegen het stootblok aan het einde van het laadspoor bij de Heerensingel. Terwijl de wagen terugveerde, sprongen we er snel in.”

,,Omdat het station wat hoger lag dan de rest van het terrein reden we zo helemaal naar het einde van het emplacement, tot bij de opslagplaatsen van de kolenboeren. Die lagen vlakbij wat nu de Willem de Zwijgerlaan is. Daar stapten we uit, gooiden een wissel om en reden de wagen weer terug, naar het perron voor het station. Daar stond aan het einde ook een stootblok. Een stevig ding. Ook al duwden we met tien man, we reden het niet de grond uit.
Een keer ging het bijna mis. Ik zat met mijn benen buiten de schuifdeur, over de treeplank terwijl de wagon terugreed. Ik had niet door dat hij pal langs het perron zou rijden. En ja, tussen het perron en de treeplank zit niet veel ruimte. Ik zag het gelukkig net op tijd, anders had ik nu zonder benen gezeten. Van de schrik zijn we toen maar gestopt met dit spelletje. Het was ons niet verboden. Er was toen niemand die lette op wat we zoals uithaalden.
Er lagen ook meel zakken in wagons van de Meelfabriek. Ja, die maakten we open en namen er meel uit om thuis pannenkoeken te bakken.
Ach, we waren pas 14 jaar en een soort Pietje Bells. In die tijd hadden we geen iPhone om mee te spelen. Dus namen we maar wagons.”

Ane Smittenaar

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s