Terugblik op de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij

RTM_Meeuw Foto Gerben BakkerDe Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij begon op 1 mei 1909 met ritten op Goeree-Overflakkee. De RTM was echter al veel langer bezig met de exploitatie van tramlijnen. Ze begon in 1878 met paarden- en stoomtrams in Rotterdam. Toen de Rotterdamsche Electrische Tramweg-Maatschappij (RETM) in 1905 aan de slag ging met elektrische tram is de Maasstad, trok de RTM zich grotendeels terug uit Rotterdam. Ze richtte zich uitsluitend op de Zuid-Hollandse eilanden, waarbij ze geleidelijk ook haar vleugels uitsloeg naar Zeeland en zelfs Brabant. In totaal zou het net van de RTM niet minder dan 220 kilometer beslaan. Het hoofdkantoor en de belangrijkste remise van de RTM bleven wel in Rotterdam, aan de Rosestraat.

De maatschappij reed tot 1923 louter met stoomtrams. Om het vervoer tussen de eilanden mogelijk te maken, exploiteerde de RTM ook een kleine vloot aan veerboten.  Onder meer tussen Hellevoetsluis en Middelharnis was zo’n veer. Gedurende haar bestaan heeft de RTM in totaal 27 schepen in de vaart gehad.

Na de oorlog verving de maatschappij in tien jaar tijd alle stoomlocomotieven voor motortractie. Het materieel onderging een opvallende vernieuwing (waarover later meer), maar Goeree-Overflakkee profiteerde er niet lang van. Na de Watersnoodramp van 1953 sloten eerst de Zeeuwse lijnen en later ook die op de Zuid-Hollandse eilanden. Tussen 3 en 11 november 1956 viel het doek voor het personenvervoer op de tramlijnen op Goeree-Overflakkee. Bussen – waarmee de RTM al in 1923 rond Rotterdam was gaan rijden – namen het vervoer over. Slechts een klein stukje tramlijn, tussen Middelharnis Haven en Middelharnis dorp bleef open voor goederenvervoer. Bijna tien jaar later, op 14 februari 1966 sloten ook de laatste tramdiensten en verzorgde de RTM het personenvervoer – op een enkele veerdienst na -louter met bussen.

In 1978 ging de RTM op in streekvervoersbedrijf ZWN, dat op haar beurt in 1999 met andere maatschappijen samensmolt tot Connexxion.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s