Van Rijdend Tram Museum naar RTM Ouddorp

foto gids rtm OuiddorpVan het Erfgoedhuis Zuid-Holland kreeg ik een stapel documentatie mee voor de folder over de RTM-fietstocht op Goeree-Overflakkee. Daar zat onder meer ‘De Gids voor het museum v/h Rotterdamsche Tramweg Maatschappij Ouddorp’ tussen.  Een alleraardigst boekje dat kort en bondig, maar tegelijkertijd heel informatief en met heel veel illustraties een overzicht geeft van de geschiedenis en het materieel van de RTM, en van heden en verleden van het museum in Ouddorp. Hieronder het eerste deel van een bloemlezing uit het boekje.

Het RTM-museum is in 1966 ontstaan uit het initiatief van een groep spoor- en tramliefhebbers om het stoommaterieel van de RTM van der sloop te redden. Ze verzamelen de rijtuigen in een klein trammuseum aan de Veerhaven in Hellevoetsluis. Het krijgt als naam Rijdend Tram Museum (RTM Hellevoetsluis). Het is ook echt een rijdend museum, want de tramliefhebbers hebben een lijn van 1700 meter tot hun beschikking waar ze met hun gerestaureerde locs en rijtuigen rijden.

Het museumpje moet echter wijken voor de nieuwbouwplannen van de gemeente Hellevoetsluis en steekt in 1989 het Haringvliet over, naar Goeree-Overflakkee.  In Ouddorp, vlakbij de Brouwersdam, krijgt het een nieuw onderkomen. RTM Ouddorp heeft er nu een grote remise tot haar beschikking waar het rijdend materieel is ondergebracht en waar de vrijwilligers de historische rijtuigen kunnen restaureren. Bovendien is er een klein trammuseum, waar het publiek foto’s (met vooral veel van de talloze stationnetjes), tekeningen, maquettes en een keur aan voorwerpen uit de historie van de RTM kunnen bekijken. Het museum breidt in 2013 aanzienlijk uit.

Belangrijk is ook dat RTM Ouddorp op Goeree-Overflakkee maar liefst 10 kilometer tramlijn tot zijn beschikking heeft. Vooral in de zomermaanden organiseert het er ritten met zijn historische materieel. De komende jaren wil RTM Ouddorp de lijn naar het noorden en zuiden uitbreiden. Een impressie van het museum uit 2011 leest u hier.

De komende tijd in enkele afzonderlijke stukken meer over de geschiedenis, het personenvervoer, het goederenvervoer en het materieel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s