Herinneringen aan het Klinkenbergviaduct

Een mooie reactie van Nico van der Laan over het Klinkenbergviaduct bij Sassenheim, die het zeker waard is om naar ‘boven’ te halen.

,,In de oorlog was het Klinkenbergviaduct het object van verschillende bombardementen, want het was mooi om tegelijk een rijksweg (de latere A44), een NS-spoor viaduct en een NZH-tramviaduct te beschadigen. Ik herinner mij als klein jongetje een bombardement gericht op het viaduct en de bommen kwamen achter ons huis aan de Jacoba van Beierenweg terecht. Door de enorme druk kwam de grote ruit, zo groot als een winkelruit van onze woonkamer in één klap naar binnen.”

,,Mijn vader moest de opening provisorisch afdekken met oude deuren en luiken, want in die tijd bewaarde je alles en hij kon dit gelukkig regelen voor zijn gezin. Wij lagen in dekking achter de divan want er was luchtalarm en dan moesten wij dit doen van onze Pa.

Ook herinner ik mij de tram boven op het viaduct in de morgenzon met de zon er achter en een 600-stel als zwart contrast op een rode morgenstondachetgrond, gezien vanuit de Antoniusschook in de Ter Haar Romenystraat in Voorhout met een vrij uitzicht tot aan de Sikkens verffabrieken (tegenwoordig AKZO) en het Klinkenbergviaduct. Tegenwoordig is ook dit deel van het landelijke Voorhout bebouwd en is dit vrije uitzicht verdwenen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s