Een prachtige dubbele 100-jaar-Haarlemmermeerlijnentocht

De dubbele lezerstocht rond honderd jaar Haarlemmermeerlijnen zaterdag is geweldig geslaagd. De tochten verliepen soepeltjes, het weer zat mee, en de deelnemers toonden zich tevreden. Via facebook, twitter en email kwamen na afloop bedankjes voor de boeiende en afwisselende tocht. En de vraag die ik het meest hoorde was: ‘Gaan jullie dit nog vaker doen?’ Ook daar spreekt tevredenheid uit, toch?

De tocht zaterdag was georganiseerd door HDC Media (mijn werkgever en uitgever van Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, Alphen.cc en Noordhollands Dagblad) en de Electrische Museumtramlijn Amsterdam ter gelegenheid van het feit dat honderd jaar daarvoor, op 2 augustus 1912, de allereerste trein op de Haarlemmermeerlijnen reed. Onze afdeling Oplage maakte zich aanvankelijk zorgen of begin augustus, midden in de zomer, wel voldoende belangstelling was voor zo’n evenement. Maar de tocht was in één weekeinde uitverkocht. Er hadden zich trouwens opvallend veel mensen van boven het Noordzeekanaal aangemeld, terwijl de Haarlemmermeerlijnen daar nooit hebben gereden. Spoorzoeken is kennelijk niet alleen interessant als het door vertrouwd terrein gaat.

Aan de tochten deden in totaal 100 deelnemers mee, verdeeld over twee groepen en via een ingenieus schema met bus en tram vervoerd langs de lijnen. De beide groepen troffen elkaar in Bovenkerk, waar het ene gezelschap aankwam in een historische tram om in een touringcar van Brouwer’s Tours te stappen, en de andere groep de bus verliet om haar weg met de oude tram te vervolgen. Deze mega-overstap maakte me de avond tevoren nog het meest nerveus. Ik had de verhalen die in onderweg zou vertellen eindeloos doorgenomen. Dat moest wel lukken. Maar die overstap… Had ik alles niet veel te ruim gepland, zodat de ochtendploeg straks eindeloos zou wachten voordat de tram aan kwam? Of had ik het toch nog te krap uitgemeten, zodat alles en iedereen holderdebolder richting Bovenkerk moest?

Uiteindelijk bleek het perfect op elkaar aan te sluiten. Op het moment dat de ochtendploeg na een relaxte tocht op de ‘wisselplek’ in Bovenkerk arriveerde, kwam de tram met de middagploeg er juist aangereden. Geheel volgens schema, op de minuut af.

Het grootste deel van de tocht legden de deelnemers af per touringcar. Een andere zorg, dat de bus vast kwam te zitten in een of ander smal straatje, bleek ongegrond. De chauffeur manoeuvreerde het bakbeest vrijwel moeiteloos van Amsterdam Haarlemmermeerstation via Aalsmeer, Rozenburg en Hoofddorp naar de IJweg. Bij het uitstappen ontpopte Dick de Waal Malefijt, samen met Bert Gortemaker en ik gids op de reis, zich nog als een heuse verkeersregelaar. Met een paar resolute gebaren zette hij het verkeer stil om de ploeg van 50 man in alle veiligheid de drukke wegen in Aalsmeer en Bovenkerk over te laten steken.

Het weer werkte fantastisch mee. Tijdens het meest kritische onderdeel van de tocht – de wandeling van een drie kwartier tussen de IJweg en Vijfhuizen – scheen de zon telkens volop. Ondanks de sombere vooruitzichten van de dag, viel er welgeteld één bui. Dat was weliswaar een stevige wolkbreuk, maar die ging los op het moment dat het gezelschap net in de bus zat. Daarna zijn alle buien met een grote boog om het gebied Aalsmeer, Hoofddorp, Vijfhuizen, Bovenkerk en Amsterdam gegleden.

In het Haarlemmermeerstation hadden de bezoekers de gelegenheid om een tentoonstelling over de Haarlemmermeerlijnen te bekijken. Deze tentoonstelling is nog tot eind oktober (en niet eind september, zoals ik eerder meldde.

Een verslaggever van Haarlems dagblad sloot tijdens de wandeling aan om een verhaal van de tocht te maken.

Advertenties

One thought on “Een prachtige dubbele 100-jaar-Haarlemmermeerlijnentocht

  1. Pingback: Het jaar van de (gemiste) eeuwfeesten | Sporen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s