Inschrijving tocht 100 jaar Haarlemmermeerlijnen geopend

De speciale tocht op zaterdag 4 augustus ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Haarlemmermeerlijnen gaat door! Op de sites van HDC Media kunnen belangstellenden zich alvast inschrijven. De link daarnaar vindt u hier. De tocht bestaat uit verschillende onderdelen: een ontvangst met tentoonstelling in het schitterende Haarlemmermeerstation in Amsterdam, een rit met een historische tram van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam over het laatst overgebleven stuk spoor (tussen Amsterdam en Bovenkerk), een busrit langs een aantal bijzondere spoorgebouwen (onder meer station Aalsmeer, station Hoofddorp) en een wandeling tussen Hoofddorp en Vijfhuizen over een van de mooiste stukjes overgebleven spoor. Onderweg krijgen de bezoekers van deskundigen volop uitleg over de Haarlemmermeerlijnen en hun overblijfselen. Uiteraard wandel, rijd en praat ik zelf ook mee.

Deelnemers kunnen 4 augustus op twee verschillende momenten vertrekken: om 09.30 uur en om 12.15 uur. De vertrekplaats is steeds dezelfde: het Haarlemmermeerstation. De wandelaars hoeven onderweg geen honger of dorst te lijden. Er is namelijk voor lunchpaketten gezorgd.

Met de tocht herdenken we dat op 2 augustus 1912 de eerste officiële rit plaats had op de Haarlemmermeerlijnen. Dat was die dag een tamelijk elitaire aangelegenheid. De trein vervoerde slechts speciale genodigden – vooral notabelen – over het deel dat toen klaar was: Haarlem-Hoofddorp-Aalsmeer en Hoofddorp-Leiden. De ‘gewone’ reizigers mochten een dag later het spoor op. De lijnen naar Amsterdam, Bovenkerk, Alphen aan den Rijn en Nieuwersluis kwamen pas enkele jaren later gereed.

Meer informatie over de tocht vindt u op deze webpagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s