Stoomtreinen op de digitale snelweg (1.4)

De Haarlemmermeerlijnen mogen dan al lang en breed zijn opgeheven, ze blijken toch nog aardig met hun tijd te zijn meegegaan. Het stoomtreintje heeft namelijk niet alleen in het landschap zijn sporen achtergelaten, het leeft ook op internet voort.

Zoek met Google naar ‘Haarlemmermeerlijnen’, of ‘Haarlemmermeerspoorlijnen’ en de websites waar het oude stoomnet op voorkomt, vliegen over het scherm. Een site valt onmiddellijk op omdat ze in haar geheel is gewijd aan de Haarlemmermeerlijnen: http://www.haarlemmermeerspoor.nl.
De site is het werk van Kees Boskamp. Hij heeft een uitgebreide, zelfs tamelijk compleet ogende serie webpagina’s gemaakt waarin hij alle tracés van de Haarlemmermeerlijnen in kaart brengt. Hij geeft een korte routebeschrijving, toont kaartjes van de lijnen, foto’s van de bestaande en een groot aantal gesloopte spoorhuizen en stations, meldt bijzonderheden die hem onderweg zijn opgevallen en laat tekeningen zien van de verschillende typen gebouwen. Verder zijn er aparte pagina’s gewijd aan de geschiedenis, het rollend materieel en spoorliteratuur en besteedt hij aandacht aan modelbouwers die zich met de Haarlemmermeerspoorlijnen bezighouden.
Op dit onderdeel van de site is ook werk van zijn hand te vinden: een model van station Amstelveen. ,,Daar is de website min of meer uit voortgekomen”, zegt Boskamp. ,,Ik wilde al een tijdje een site bouwen, zonder dat ik eigenlijk wist waarover. Totdat ik er achterkwam dat in Amstelveen een oud stationnetje stond. Ik raakte geïnteresseerd in de Haarlemmermeerlijnen, leende in de bibliotheek de boekjes van Russer en De Jonge, en besloot de site daaraan te wijden.’’
De website is voor zijn gevoel nog steeds niet af. ,,Ik loop voortdurend tegen nieuwe dingen aan, die ik dan onmiddellijk toevoeg. Wat ik ook steeds meer doe, is bij bewoners van spoorhuizen aanbellen. Mensen vinden het vaak fantastisch om over hun huis te vertellen.”
Zijn laatste nieuwtje is een aanvulling op Google Earth, het computerprogramma waarmee gedetailleerde satellietfoto’s zijn te bekijken. Boskamps aanvulling toont de Haarlemmermeerlijnen met al zijn stations en haltehuizen, geprojecteerd op een satellietfoto van het gebied waar de trein ooit reed.

Een site waarop de Haarlemmermeerlijnen in hun geheel zijn te volgen en waarop ook alle spoorhuizen zijn beschreven, is http://www.stationsweb.nl. Het is een indrukwekkende site. De ontwerper en beheerder ervan, Wichor Bramer uit Gouda, heeft niet alleen de Haarlemmermeerlijnen, maar álle gebouwen die langs elke spoorlijn die ooit in Nederland is aangelegd beschreven. Bovendien heeft hij van vrijwel alle huizen en stations recente én historische foto’s op zijn site geplaatst. In totaal zijn er nu 25390 afbeeldingen van 1300 stations en talloze andere gebouwen te zien.
,,Een behoorlijk uit de hand gelopen hobby”, noemt Bramer het zelf. ,,Het is ooit begonnen toen ik tijdens fietstochten her en der oude spoorgebouwen ontdekte. Ik wilde er meer van weten, begon foto’s te verzamelen en besloot vervolgens wat ik had op internet te zetten. En ja, als je eenmaal bent begonnen, wil je alles compleet hebben.”
Bramer heeft inmiddels een aantal mensen om zich heen verzameld die hem voorzien oud en nieuw materiaal. Maar de meeste foto’s heeft hij zelf geschoten. Bramer heeft ook een nieuwsgroep in het leven geroepen waar liefhebbers kunnen discussiëren over het wel en wee van spoorhuizen.

www.haarlemmermeerspoor.nl
www.stationsweb.nl
groups.yahoo.com/group/stationsgebouwen/
earth.google.com/download-earth.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s