Achtergronden van het teruggevonden rijtuig van de Haarlemmermeerlijnen

Meer informatie over het bewaard gebleven rijtuig van de Haarlemmermeerlijnen, afkomstig van het Museum Buurtspoorweg: ,,Het rijtuig is in 1915 door Carl Weyer, later Düsseldorfer Eisenbahnbedarf in Düsseldorf-Oberlik gebouwd. Samen met 10 andere rijtuigen gebouwd op kosten van de Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij (HESM) ten behoeve van het reizigersverkeer “3e klasse” op het lokaalspoornet tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden: de Haarlemmermeerlijnen. Deze rijtuigserie kregen samen met de andere gelijksoortige rijtuigseries die dienst deden op dit uitgebreide spoornet de bijnaam “Haarlemmermeertjes”.

De 58 zitplaatsen zijn gelijk verdeeld over een afdeling rooken en een afdeling niet rooken. Daarnaast konden 12 personen staan in het gangpad; het “oponthoud” op de balcons was verboden. In 1921 werd het rijtuig vernummerd tot NS nummer Cl 1137. De NS zette de rijtuigen vervolgens ook in op andere lokaallijnen, waaronder de lokaallijnen tussen de Achterhoek en Twente. Het rijtuig werd in 1947 afgevoerd. Vervolgens fungeerde de rijtuigbak jarenlang als noodwoning in de bossen ten zuiden van Hilversum. Later als vakantiehuisje.

Restauratie zal in eigen beheer worden uitgevoerd. Momenteel worden de  voorbereidende werkzaamheden gestart in de werkplaats Haaksbergen. Het is de bedoeling om het rijtuig terug te brengen in de afleveringstoestand van 1915.

Zie ook de website van Museum Buurtspoorweg

Advertenties

One thought on “Achtergronden van het teruggevonden rijtuig van de Haarlemmermeerlijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s