Wandelen langs de lange, lange leegte (1.4)

Op de landkaart ziet de Aalsmeerderweg in Aalsmeer er wel interessant uit: een lang lint dat precies de route van het oude spoor volgt. Een strak vormgegeven straat die meter voor meter herinnert aan de oudie Haarlemmermeerlijnen en, aan het ingekleurde fiets- en wandelpad op de kaart te zien, bovendien makkelijk is te volgen.
Wat een genoeglijke tocht moet dat worden.
En wat valt dat in de praktijk dan toch weer tegen.


Het eerste stukje in Aalsmeer mag er nog wel zijn. Na het volgebouwde emplacement bij station Aalsmeer schiet op de kruising van het Bielzenpad en het Spoorlijnpad – hulde aan de straatnaamgevers! – een opvallende dijk richting noorden. Het is een smal ding, maar opmerkelijk hoog. Het torent als een muur van gras boven de rest van de polder uit.
Boven op de dijk is een fiets- annex wandelpad aangelegd. Om dat te bereiken moet vanaf het Bielzenpad eerst een kort maar steil hellinkje worden genomen. Het zal niet een originele klim zijn, want dat hadden de lichte locomotieven waarmee de HESM reed nooit aangekund.
Vanaf het pad is goed te zien wat Aalsmeerse agrariërs onder een mooi polderlandschap verstaan. Aan de westelijke kant zijn talloze kassen verzameld waarvan sommige trouwens behoorlijk op instorten staan. Aan de oostkant bevinden zich de achtertuinen van tuinderhuizen: ruime lapjes grond met veel groen er om heen. Een atletiekbaan ergens langs het dijkje valt in dit tuinbouwlandschap een beetje uit de toon, al is het natuurlijk goed om te zien dat de verdiensten aan de ene kant van de dijk, aan de andere zijde niet alleen zijn geïnvesteerd in ruime behuizingen.
Als het Bielzenpad voorbij de Stommeerkade overgaat in de Aalsmeerderweg is er nog een kleine bezienswaardigheid: een bruggetje dat steunt op de originele pijlers. Maar daarna houdt het met fysieke herinneringen aan het spoor eventjes op. Behalve de Aalsmeerderweg zelf natuurlijk, maar daar raakt een mens redelijk snel op uitgekeken. Het is gewoon een drukke, doorgaande weg zoals er in Noord-Holland zo veel zijn. Er staat een flink aantal aardige panden langs de Aalsmeerderweg, zoals een mooi afgewerkt houten huis, ergens halverwege. Aan vrijstaande woningen en villa’s is evenmin een gebrek. Maar er zijn ook veel bouwsels waarvoor de omschrijving ‘fantasieloos’ eigenlijk nog een schitterend compliment is. Ze zijn winddicht, er zitten ramen in en er ligt een dak op en daar is dan eigenlijk alles wel mee gezegd.
Dankzij het oude spoor, dat hier tot in de jaren ’50 en op een gedeelte zelfs tot 1975 reed, beschikt de Aalsmeerderweg wel over een fijn fietspad. Waar fietsers het op dit soort wegen vaak moeten doen met een smal strookje rood asfalt, is hier speciaal voor hen een afgeschermde tweebaansweg aangelegd, zo breed dat twee zwermen scholieren elkaar vrijwel moeiteloos kunnen passeren. Zelfs een uitgeweken wandelaar kan er terecht en dat is maar goed ook want het trottoir langs de weg is om een of andere duistere reden weer buitengewoon smal en op sommige plaatsen ook ongekend hobbelig.
Het is trouwens niet alleen vanwege dat trottoir een slecht idee om de Aalsmeerderweg wandelend te verkennen. Wat is die weg lang. En saai. Er valt niets te beleven, op een oversteek van de nieuwe N201 en een bezoekje aan de plaatselijke Hoogvliet na. Die N201 hebben ze trouwens zo weggewerkt, dat je daar op de Aalsmeerderweg nauwelijks iets van merkt. Het viaduct waarmee een wandelaar de weg oversteekt, is een kleine bobbe in een schijnbaar tot de horizon doorschietend kaarsrecht lint. Helemaal in de stijl dus van dit oude stukje spoor.
Lekker saai.

Advertenties

2 thoughts on “Wandelen langs de lange, lange leegte (1.4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s