Aftrap voor de Sporen-dvd

Vandaag staat het verhaal over de dubbel-dvd van Sporen op de sites van HDC Media en – maar die heb ik nog niet gezien – in de papieren versie van Haarlems Dagblad. Wat de afgelopen maanden voornamelijk voortleefde op papier, beeldschermen, harde schijven en in ftp-verbindingen, begint langzaam werkelijkheid te worden.  Over vier dagen is de presentatie van de dvd in station Haarlem. Ze is nu al te bestellen bij de webshop van de krant.

Het eerste exemplaar van de dvd gaat naar iemand die het absoluut heeft verdiend. Wie het is, hou ik nog even voor me. Ik moet dinsdag ook nog wat te melden hebben. Die dag is trouwens ook de officiële presentatie van de vierde druk van Sporen 1 en de derde druk van Sporen 2. Hoewel het geen gebruik is om eerste exemplaren van nieuwe drukken officieel uit te reiken, doen we dat toch. Het is een mooie manier om nóg iemand in het zonnetje te zetten die dat heeft verdiend. En wat aandacht voor de boeken kan natuurlijk ook geen kwaad.

Ik had het de afgelopen weken te druk om lang stil te staan bij het samenstellen van de dvd. Laat ik het kort samenvatten: er ben er erg trots op. Via het enorme archief van Beeld en Geluid in Hilversum, particuliere verzamelingen en nieuwe beelden van Stefan Tetelepta is een mooie dwarsdoorsnede gemaakt van wat de Haarlemmermeerlijnen ooit waren en wat er nu nog van is terug te vinden. Het zijn 14 kleine reportages geworden met een lange lijst bonussen als toegift. Zelf vind ik de reportage over treinensloperij Koek – waar enkele klassiekers tot schroot worden geknipt – de overgang over de A2 en de laatste rit uit 1986 het aardigst.

Het was hoe dan ook een boeiende, maar intensieve ervaring. Waarbij ik er al snel achter kwam dat je het als schrijver soms maar makkelijk heb. Als je een verhaal moet maken van een baanvak waar niets is te zien – omdat er een woonwijk is gebouwd of omdat het spoor volledig is ondergespit in een akker, kom je er altijd wel weer uit.  Zo’n leeg stuk is een uitgelezen plek om iets over de geschiedenis te vertellen, om wat leuke anekdotes op te diepen of, als die ook niet voorhanden zijn, in beeldende bewoordingen te beschrijven wat er dan wél is te zien. Desnoods maak je het wat dramatischer door voor te stellen hoe de stoomloc zich door de nieuwbouwwijk zou ploegen áls hij nog had gereden. Kortom, met een beetje creativiteit kom je er als schrijver wel uit.
Maar op een dvd werkt dat niet. Als er geen beelden zijn, bestaat het niet. Dus moet je nóg harder op zoek naar video’s, foto’s of illustraties. Dat is dankzij Tijdsbeeld Media en video-editor Jochem Tames heel goed gelukt.

Advertenties

One thought on “Aftrap voor de Sporen-dvd

  1. Hallo Wim, Ben benieuwd naar de DVD. Echt leuk dat het zover gekomen is. Het is toch nog steeds een waardevol stukje Nederlandse spoorweg geschiedenis. Met al je werk en onderzoek naar de Haarlemmermeer spoorlijnen (en rondleiding vorig jaar, waar ik bij mocht zijn) maak je een hoop mensen blij.

    Groetjes Rene Mathot

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s