Station Vijfhuizen is weer bijna terug bij af (1.4)

Niets ten kwade van alle andere voormalige spoorgebouwen van de Haarlemmermeerlijnen, maar het mooiste, opvallendste en best geconserveerde gebouw is ongetwijfeld station Vijfhuizen. Blinkend wit, de glimmende dakpannen al van verre schitterend, is het oude station met de dorpsnaam op zijn gevel een niet te missen verschijning langs de Geniedijk.

Zo is het nu, maar zo was het niet altijd. Ada Blok, sinds 2001 eigenaresse van het gebouw, heeft het binnen en buiten grondig aangepakt. ,,Tot een paar jaar geleden kon je het vanaf de Geniedijk niet eens zien, zo’n wildernis was de tuin. Nu ligt het weer goed in het zicht, zo goed zelfs dat mensen af en toe gewoon komen binnenlopen. Die denken dat dit een museum is.”
Helemaal verwonderlijk is die misvatting niet. De entree van het station is nog vrijwel origineel. De tegelvloer, de bakstenen binnenmuren en de loketten zijn nog precies hetzelfde als toen het station in 1936 buiten bedrijf werd gesteld. ,,De luikjes van de loketten kunnen niet meer open, maar dat is dan ook het enige”, zegt de eigenaresse. Zelfs een plakkaat op het glas, met de mededeling dat de afgifte van goederen per onmiddellijk is gestaakt, is authentiek.
,,Ik heb er plezier in om zoveel mogelijk originele details terug te brengen”, legt Ada Blok uit en ze wijst op een grote flessenopener aan de wand waarop met enige moeite de letters Coca Cola’ zijn te lezen. ,,Dat is gevonden in de tuin hier. Waarschijnlijk heeft dat vroeger hier gehangen.”

Blok kocht het station aanvankelijk met de bedoeling om er een sfeerhotel in te beginnen. ,,Een beleggingsobject, zeg maar, waar ik zelf ook nog wel enige plezier aan kon beleven.” Maar al snel bleek dat dit niet mocht volgens het bestemmingsplan. ,,Inmiddels was ik helemaal gevallen voor dit huis en besloot er daarom zelf te gaan wonen.”
Het station, lange tijd verwaarloosd maar door enkele van de vorige eigenaren al behoorlijk opgeknapt, telt nog heel veel originele details. Opvallend is bijvoorbeeld de fraaie deur met brievenbus, binnen in de entree, pal naast de loketten. ,,De stationswachter woonde vroeger boven de wachtlokalen. Dit is zijn voordeur.”
De wachtruimte is nu een woonkamer, het bagagedepot de keuken. ,,Dat is trouwens een van de dingen waarop ik me heb gericht tijdens de verbouwing. Hier zat een moderne formicakeuken in, die helemaal niet bij de uitstraling van het gebouw paste. Die heb ik eruit laten slopen en laten vervangen door een keuken die beter aansluit bij het tijdperk waarin dit station is gebouwd.” Ook de badkamer heeft een heel andere, beter passende stijl gekregen. Al is die nog steeds niet authentiek. ,,Oorspronkelijk had dit gebouw helemaal geen badkamer.”
Het meeste werk ging in de tuin zitten. ,,Het was één grote jungle. Niet om door te komen”, zegt Blok. Daarvoor in de plaats heeft ze een tuin in Engelse stijl laten aanleggen. ,,Er gaat overigens wel heel veel geld in zitten. Die tuin is zó groot.”
De vele originele details zijn volgens Ada Blok de belangrijkste reden dat station Vijfhuizen een Rijksmonument is geworden. ,,Moet je dit bijvoorbeeld zien”, zegt ze, terwijl ze om het huis loopt. ,,Boven alle ramen en deuren zijn heel kleine mozaïekjes met landschapsvoorstellingen. Dat is toch prachtig?”

De manier waarop ze het station heeft gerestaureerd is voor de plaatselijke dorpsvereniging aanleiding geweest haar in 2005 de jaarprijs Vijfhuizen te geven. Ada Blok is verguld met die onderscheiding, al is de klus volgens haar nog altijd niet geklaard.
,,Er zaten oorspronkelijk luikjes voor de ramen. Ik denk er wel eens over om die weer terug te laten zetten. Het zou in elk geval een hoop warmte in de zomer schelen. Het kan hier behoorlijk heet worden. Maar goed, dat komt nog wel een keer. En ach, eigenlijk ben ik voortdurend met het huis bezig. Als ik ergens in een winkel of op een rommelmarkt ben, en ik zie iets wat met spoorwegen of stations uit die tijd heeft te maken denk ik: ha leuk, voor thuis. Zo heb ik voor de entree een oude stationsklok op de kop getikt. Geen originele van hier, maar één uit een Engels stationnetje. Laatst heb ik nog een paar oude koffers gekocht. Gewoon, om ergens neer te zetten. Dat is leuk, toch?”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s