Ruim honderd wandelaars protesteren tegen fietspad op oude spoorbaan

De protestwandeling tegen de voorgenomen aanleg van een fietspad over de oude spoorbaan tussen Wilnis en Demmeriksekade heeft zondagochtend 29 januari ruim honderd wandelaars getrokken. De demonstranten willen dat het voormalige tracé een wandelpad blijft. ,,Dit is het enige recreatieve pad in de regio”, zegt Vinkeveense Joke Fraijman, een van de initiatiefneemsters van de actie. ,,Terwijl er meer dan voldoende fietspaden zijn.” Gezamenlijk gebruik zien de actievoerders niet zitten. ,,Als dit ook een fietspad wordt, is het plezier voor de wandelaars wel voorbij.”

Het protest is een initiatief van TeVoet Utrecht en TeVoet Noord-Holland, samen met Wandeloverleg Utrecht, Wandeloverleg Noord-Holland, Wandeloverleg Zuid-Holland en de vereniging Nemo. Om aandacht te vragen voor hun standpunt, legden de actievoerders over het pad bij het voormalige station Vinkeveen enkele meters zwart landbouwplastic neer. ,,Om de mensen te laten zien hoe het eruit ziet als dit ook wordt geasfalteerd”, aldus Ineke Thierauf van TeVoet Utrecht. De deelnemers aan de wandeling liepen met posters met daarop de tekst ‘Laat het oude spoor met rust!’. De wandelaars werd ook gevraagd om hun handtekening onder een petitie tegen het fietspad te zetten. Die is volgens Renée van der Haar van TeVoet Noord-Holland al door ongeveer 350 mensen getekend. De actievoerders willen de petitie aanbieden voor de raadsvergadering van De Ronde Venen waarin een definitief besluit over de aanleg wordt genomen. Die vergadering heeft, zoals het zich nu laat aanzien, in april plaats.

Ondanks – of misschien wel dank zij – de ijzige winterkou storten de wandelaars zich deze zondag in groten getale op het oude spoor. Volgens Joke Fraijman komen de protesterende wandelaars uit alle hoeken van het land. ,,Maar de meesten zijn Vinkeveners. Die zijn bovendien erg fel. Dit pad gaat hen aan het hart.” Enkele niet-demonstrerende wandelaars, zoals een man die op het oude tracé zijn hond uitlaat, laten zich snel overtuigen van het nut van de actie. ,,Nee, hier moeten geen fietsers komen. Dat is geen doen. Prima demonstratie.”

Joke Fraijman wijst tegenover station Vinkeveen op de volgens haar eerste, slechte voortekenen van het fietspad. ,,Staatsbosbeheer heeft een deel van het pad onlangs met zware machines onder handen genomen. De meeste brem en bramen langs de zijkanten zijn met grof geweld gesnoeid. Groot achterstallig onderhoud noemt Staatsbosbeheer het, om het uitzicht te verbeteren. Het zou niets met het fietspad te maken hebben. Maar wij vertrouwen het niet helemaal.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s