Een stapje verder op 9 september 1944

Jaap Spaargaren probeert om de beschieting van de trein bij de Handweg in Amstelveen, op 9 september 1944, zo goed mogelijk te reconstrueren. Bij die beschieting, door enkele RAF-jagers, kwam zijn vader om het leven. Hij houdt me geregeld op de hoogte van zijn vorderingen.

,,Na een oproep in de Nieuwsbrief bij Amstel Mare heb ik een gesprek gehad met de 92-jarige mevrouw Huisman die vanuit haar huisje aan de Handweg bij het kruispunt de beschieting heeft meegemaakt. Helaas kon ze me weinig details vertellen omdat ze als zieke onder het bed gekropen was. Maar haar is niet getroffen door kogels, dus het pad van de kogelregen is daar niet vlak langs gegaan.
Verder heb ik een gesprek gehad met de broer van Tini Visser, de schrijfster van het boek over Amstelveen. Ik heb gevraagd hoe het precies zat met zijn verhaal aan Tini, dat zij overigens niet in het boek heeft gezet. Maar voor de plaatsbepaling van de aanval was zijn verhaal over het dode paard van wasserij van Dommelen wel tekenend. De was-auto werd getrokken door een paard omdat hij geen benzine had. Hij stond voor de neergelaten slagboom te wachten op het voorbijgaan van de trein, toen de aanval begon  en het paard werd getroffen. Van Dommelen was net op tijd weggevlucht uit zijn auto. Visser zei dat het broodmagere dode paard naar de gaarkeuken ging. Over de stukjes vlees de volgende dag in de soep zei men gekscherend : ‘daar gaat het paard van Van Dommelen.’

Verder krijg ik waarschijnlijk een bericht uit Engeland welk squadron met welke vliegtuigen de aanval heeft uitgevoerd. Spannend.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s