De schotbalkenloods (2) en een opkomende woede

Kijk, daar heb je vrienden voor. Mijn overpeinzingen over de restanten van de schotbalkenloods bij Geniedijk stonden nog niet online, of Dick de Waal Malefijt plaatste er een doortimmerde reactie onder. Per mail stuurde hij vervolgens nog wat extra informatie en enkele foto’s toe. De bestektekeningen – Dick heeft inmiddels een immense verzameling van die documenten – volgen nog. Maar voor wie zijn reactie heeft gemist: dit is het verhaal.

,,In het bestek voor de bouw van diverse bruggen in de spoorlijn Hoofddorp–Oude Wetering staat ook dat er een coupure gebouwd moet worden in de Geniedijk. Naast de coupure moest er ook een schotbalkloods worden gebouwd. In het bestek staat omschreven als plaatsbepaling: ‘De Schotbalkloods moet worden gebouwd op den Slaperdijk door den Haarlemmermeerpolder nabij den Kruisweg te Hoofddorp. De juiste plaats zal op het terrein door de directie worden aangewezen”. De Geniedijk was in 1910 ook aangegeven als waterkering vandaar ook de bouw van de coupure. De schotbalkloods was een open constructie zodat weer en wind er doorheen konden waaien en was voorzien van een houtconservering van carbolineum, wat voor die tijd een normale manier van conservering was. In de loods lagen 40 stuks gecreosoteerde dennenhouten balken van 15 x 15 cm en 4,35 m lang opgeslagen, welke bij nood gebruikt konden worden in de sleuven van de coupure.”

Dick bevestigt in elk geval mijn vermoedens dat de betonnen rechthoek bovenop de Geniedijk de restanten van de schotbalkenloods zijn. Hij stuurt bovendien een foto toe van de site van Haarlemmermeerlijnenkenner en miniatuurbouwer Kees Boskamp, die de coupure heeft nagebouwd.

Dick uit in een van zijn mails zijn zorgen over de staat van de coupure. Die is niet best en die wordt zeker niet beter. Hij meldt: ,,Ik heb op 21 september contact opgenomen met René Ros (redacteur van Forten.info – ww) over de coupure die wel in een hele slecht staat van onderhoud verkeert. De coupure in de Geniedijk ligt in de Stelling van Amsterdam, en dat is een beetje een kindje van hem. Hij heeft contact opgenomen met de gemeente Haarlemmermeer die hem zou berichten wat er eventueel aan te doen is. Nu kan het nog, als er nog een paar jaar wordt gewacht dan is de coupure op slopershoogte”.

Ik kan Dicks zorg alleen maar onderstrepen. De gemeente Haarlemmermeer is – sorry voor de uitdrukking – vaak een slons met zijn monumenten. Waar in andere gemeenten het meest minuscule spoorhuis tot gemeentelijk monument is verklaard, heeft in Haarlemmermeer zelfs station Hoofddorp geen monumentale bescherming. En staat halte Aalsmeerderweg te verkommeren. En brokkelt de toch tamelijk bijzondere coupure in hoog tempo af.
Ik begin me er weer over op te winden en dat is niet goed. Kunnen we anders het komende eeuwfeest van de Haarlemmermeerlijnen – op 2 augustus 2012 is het honderd jaar geleden dat de eerste trein over dit lokaalspoor reed – gebruiken om de gemeente Haarlemmermeer tot wat meer actie te verleiden?

Ik ben voor!

Het bestek uit het archief van Dick de Waal Malefijt:Schotbalkloods Burgemeester Pabstlaan

Advertenties

2 thoughts on “De schotbalkenloods (2) en een opkomende woede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s