Spoordijk wordt wandel- en fietspad (nu ook tussen Hoofddorp en Vijfhuizen)

Naar aanleiding van het bericht over de aanleg van een fietspad op de spoordijk tussen Vinkeveen en Oukoop, stuurde spoorkenner Dick de Waal Malefijt me de volgende bijdrage. In het kort: tussen Vijfhuizen en Hoofddorp (Met Vinkeveen-Oukoop een van de mooiste stukjes van de Haarlemmermeerlijnen) kan het publiek nu ook onbekommerd fietsen en wandelen.

,,Een deel van de voormalige spoorlijn in de Haarlemmermeer tussen Vijfhuizen en Hoofddorp is kort geleden omgebouwd tot wandel- en fietspad.  In het kader  van de ontwikkeling van de recreatiegebieden Plesmanhoek  en Buitenschot zijn de paden aangelegd. De Plesmanhoek en Buitenschot  zijn in opdracht van de Stichting Mainport en Groen ontwikkeld tot een  recreatiegebied, dat wordt ingericht op het ervaren van het agrarisch landschap en een landbouw-educatieve functie. Dat betekent dat er verschillende lokale en landelijke gewassen worden geteeld.
Bezoekers van de Plesmanhoek kunnen straks over de aangelegde paden tussen de gewassen door lopen. Voor ruiters wordt een speciale ruiterroute aangelegd. In de Plesmanhoek worden authentieke Hollandse gewassen geplant zoals aardappelen, haver en gerst. Ook komt er een bloemenweide waar bezoekers zelf bloemen kunnen plukken.  De Plesmanhoek wordt een kleurrijk akkerlandschap met verschillende typen gewassen. Bezoekers kunnen er in de toekomst tussen de gewassen wandelen. Voor scholen krijgt het gebied een educatieve functie. Ook worden er fruitbomen geplant en een speelveld voor de kinderen aangelegd.
In Buitenschot tref je een soort savannelandschap aan: loofbomen en boomweiden. Er komen speelterreinen, picknickplekken en wandel-, fiets- en ruiterpaden. Ook is een groot hondentrainingsveld aanwezig waar honden los kunnen lopen. Sloten en vee roosters scheiden het gebied van de omgeving af. Buitenschot is bereikbaar via het pad van de Gekantelde kavels naar Plesmanhoek.

De Plesmanhoek en Buitenschot grenzen aan de Geniedijk en het Haarlemmermeerse bos en sluiten daar naadloos op aan. Met verschillende bruggen en een trekpontje is de Plesmanhoek direct verbonden met het bos. Op de site van Mainport groen  staat erg leuke wandelingen in de omgeving van de nieuwe  recreatiegebieden en andere wandelroutes in de omgeving.

Informatie: Mainport Groen

Advertenties

3 thoughts on “Spoordijk wordt wandel- en fietspad (nu ook tussen Hoofddorp en Vijfhuizen)

  1. Beste Wim, van de zomer heb ik ook dit mooie stuk tracé ontdekt. Ik heb ook wat foto’s gemaakt in de Plesmanhoek, o.a. van het wandelpad wat boven op het oude tracé is aangelegd. Mocht je belangstelling hebben, hoor ik het wel.
    groet, Annemarieke Verheij

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s