Spoordijk Vinkeveen-Oukoop verandert in fietspad

De ietwat woeste wildernis tussen Vinkeveen en Oukooperdijk – wat mij betreft het allermooiste restant van de Haarlemmermeerlijnen – gaat binnenkort op de schop. Burgemeester en wethouders van De Ronde Venen willen er een fietspad op aanleggen, naast het huidige wandelpad. Dat meldt de Nieuwe Meerbode. Met het fietspad wil de gemeente de oude spoordijk en het buitengebied beter toegankelijk maken voor recreanten. Het inmiddels hoog opgeschoten groen moet er echter wel een beetje voor wijken.

Volgens een van de andere nieuwsbladen in de regio, de VAR, komt er een nieuwe fietsbrug op de plek van het huidige Indiana-Jonesbruggetje bij de overblijfselen van spoorhuis 49.Volgens het college is een beter beheer van het groen goed voor de weidevogelstand in het gebied. De gemeenteraad mag zich begin 2012 over het voorstel buigen. De kosten voor aanleg en onderhoud bedragen de komende tien jaar 258.000 euro.

Bert Gortemaker merkte overigens vorige week al op dat de gemeente al enigszins had gesnoeid in het uitbundige groen op het oude spoor.

Advertenties

3 thoughts on “Spoordijk Vinkeveen-Oukoop verandert in fietspad

 1. Aan de ene kant leuk dat er een fietspad wordt aangelegd, aan de andere kant jammer want dat betekent dat de vele originele stenen van het ballastbed van de spoorweg zulen verdwijnen…

  Like

 2. Zonde en onbegrijpelijk! Ongeveer 10 jaar geleden heeft wandelaarsvereniging TeVoet zich veel moeite getroost om de spoordijk bewandelbaar te krijgen en ook die Indiana Jones-brug gelegd. Zie http://www.wandelwebsite.nl/dagwandeling/vinkeveen1.html en aanhangende links. Daarvoor had SBB zich nog verzet tegen openstelling voor recreanten omdat men geen fietsers wilde op de dijk in verband met de weidevogels. Waarom kan het nu wél? Bomen, worden die nu gekapt om de weidevogels te beschermen? Dat zien we meer natuurbeheerders doen. Bomen trekken n.l. roofvogels en die willen weidevogelbeschermers niet. Fietsers (en brommers) zijn daardoor echter ook extra storend aanwezig. Met RailInfra werd indertijd in een overeenkomst vastgelegd dat de dijk expliciet alleen voor wandelaars opengesteld werd. Is SBB nu gezwicht voor het geld voor onderhoud van de begroeiing van de dijk?
  Fietspadisering van deze wandelroute is zonde. Je maakt de route minder aantrekkelijk voor wandelaars. Je offert dus 40 minuten wandelplezier voor 10 minuten fietsrecreatie. Als dat geen negatief rendement is?! En dat voor € 258000.

  Like

 3. onbegrijpelijk, een van de weinige echte wandelpaden in dit gebied, een wandelpad dat eruit ziet zoals een wandelpad er uit moet zien, nl een beetje ruig en niet dat aangeharkte gedoe wat we steeds meer in nederland gaan zien… laat de natuur toch eens een beetje met rust en ,,,fietspaden in overvloed in de ronde venen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s