Terug naar Amstelveen

Maandag 7 november mag ik een lezing geven over de Haarlemmermeerlijnen voor de Vereniging Historisch Amstelveen. Dat is een mooie gelegenheid om er weer eens op uit te trekken met het fototoestel en te kijken hoe het voormalige spoor er bij ligt. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig om nieuwe foto’s te maken voor een praatje over iets ouds bij een historische club, maar ja, daar gaan mijn boeken ook over. Die spoorlijnen zijn verdwenen, wat zien we er nog van terug? En dan kun je moeilijk met foto’s van vijf jaar geleden aankomen, die zelf al bijna het archief in kunnen.

Het goede nieuws: de spoorlijnresten liggen er nog steeds goed bij. In Bovenkerk is op en rond het tracé tussen Aalsmeer en Amstelveen een nieuwe woonwijk de grond uitgestampt, maar daar was van de oude lijn toch al weinig meer terug te vinden.
Bij Aalsmeer is de N201 dwars door het spoor getrokken, maar dat is met een nette, nauwelijks merkbaar viaduct gedaan. Waardoor je, als je er bovenop staat, zelfs nóg beter zicht hebt op de lijn-overblijfselen hebt.
Bij halte ‘Oosteinde’ in Aalsmeer is het bijgebouw eindelijk af. Dat stond een jaar of vijf geleden half af naast het haltegebouw. Dat deed het toen trouwens al een jaar of tien, want de eigenaar slaagde er maar niet in de perfecte steen voor de gevel te vinden.
Dat is hem kennelijk dus uiteindelijk goed gelukt.

En station Amstelveen heeft een andere eigenaar dan eind 2006. Maar dat hadden we natuurlijk al gezien tijdens de tocht die Alphen.cc in mei organiseerde.
Wat er nog steeds niet is, is de illustratie op de wanden van de nieuwe bustunnel onder de Zijdelweg in Uithoorn. Ik moet er nog steeds een keer over bellen. Dat ding is al een maand officieel open.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s