Het kelderraam van de halte Bennebroekerweg leeft voort

,,Het oude kelderraam uit de halte Bennebroekerweg (spoorwoning 16) heeft een nieuw leven gekregen”, meldt Haarlemmermeerlijnenkenner Cock Willers trots. En hij stuurt in zijn mail een foto mee om het te bewijzen. En inderdaad, daar is het raam. Strak in de lak, goed voor weer 100 jaar.

Halte Bennebroekerweg in Hoofddorp is in 2006 tegen de vlakte gegaan om ruimte te maken voor de Zuidtangent (hoewel die achteraf best wel een eind uit de buurt is aangelegd). Cock en zijn spoorkompaan Kees van Haastregt stelden het kelderraam na de sloop veilig, waarna Cock het vijf jaar lang veilig in zijn schuur bewaarde. Maar een raam komt pas echt goed tot zijn recht als raam als je er doorheen kunt kijken. En dus heeft Cock besloten het in diezelfde schuur in te bouwen.

Volgens Cock bleek de verf op het ijzerwerk nog prima. ,,Het heeft bovendien de originele kleur. Een van de vier ruiten (linksonder) is ook authentiek. Het houtwerk is na behandeling weer met olieverf in de kleur zandgeel (zoals het was) geschilderd.”, aldus Cock.

In zijn mail verwijst hij naar een ander Haarlemmermeers spoorhuis dat min of meer op verdwijnen staat: de halte aan de Aalsmeerderweg in Rozenburg. Het lijkt Cock inderdaad een uitstekend idee om het pand tot monument te laten verklaren. Een passend cadeau in het komende eeuwfeest van de Haarlemmermeerlijnen (in 1912 was de eerste rit op dit spoor).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s