Het opmerkelijke verband tussen Heemschut en de Haarlemmermeerlijnen

Wat kwam alles vanmiddag toch op een mooie manier bij elkaar tijdens de viering van 100 jaar Erfgoedvereniging Heemschut. Het woord Haarlemmermeerlijnen viel er niet één keer, maar toch was de cirkel helemaal rond.

Ik was vanmiddag in de prachtige Gehoorzaal in Teylers Museum in Haarlem omdat collega Leonie de Vries van de internetredactie van HDC Media – ik ben chef van die club – een reeks video’s had gemaakt ter gelegenheid van het eeuwfeest van Heemschut. Tijdens het inleidende praatje hoorde ik dat Heemschut in 1911 is opgericht door onder anderen de Amsterdamse architect K. de Bazel, die het niet langer kon aanzien dat er zo veel historische gebouwen tegen de vlakte gingen.

Ha, De Bazel! Waar kennen we die nog meer van? Inderdaad, van station Heerensingel in Leiden, een van de drie stations van de Haarlemmermeerlijnen waarvan de naam van de architect bekend is. Sterker nog, hij was met dat station bezig toen hij de vereniging oprichtte (Heerensingel kwam een jaar later, in 1912, in bedrijf).

Het zal wel de ironie van het lot zijn dat van alle grote Haarlemmermeerlijnen-stations juist Heerensingel is gesloopt. Daar had Heemschut nog veel goed werk kunnen verrichten. Maar het is wellicht nog niet te laat om de vereniging zich over de Haarlemmermeerlijnen te laten bekommeren. Voorzitter Frank IJsselmuiden van de commissie Noord-Holland vroeg tijdens de bijeenkomst om bedreigde ‘erfgoed-panden’ toch vooral bij Heemschut te blijven melden.

Nou Frank, het heeft weliswaar niet de allure van een station Heerensingel, maar halte Aalsmeerderweg in Rozenburg kan wel wat bescherming gebruiken. Als jullie het niet kunnen vinden – het is inmiddels vrijwel volledig omsloten door bosschages – kom ik graag helpen.

Advertenties

One thought on “Het opmerkelijke verband tussen Heemschut en de Haarlemmermeerlijnen

  1. Ben blij dat zovelen zich het lot van de vele mooie haltegebouwen aantrekken, sloop zou echt doodzonde zijn. Er zijn al genoeg pandjes verdwenen en halte aalsmeerderweg kwijnt ook langzaam weg. Heel Rozenburg is zowat gesloopt, en daarom is het des te verwonderlijker dat juist het haltegebouw er nog staat. Helaas met bewoners die er niks aan doen. Het zou een beschermde status moeten krijgen, en dan de boel opknappen zou fantastisch zijn. Is er al meer bekend over de toekomst van dit pand.???
    Met vriendelijke groet. Niels Vermeulen/ Uithoorn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s