Een brug te smal

De trein heeft er nooit overheen gereden, maar toch is de brug bij Oude Wetering Haarlemmermeerlijnen-geschiedenis. Ze zou er nooit zijn geweest als de HESM op deze plaats geen spoorbrug had aangelegd. Die viel duidelijk in de smaak, want toen de spoorlijn was opgeheven, begon de plaatselijke bevolking een actie om haar te behouden. Waarna de Duitsers haar in 1945 alsnog opbliezen om de Geallieerde opmars te vertragen. Dat is niet gebeurd en vier jaar later verrees de huidige verkeersbrug. Oud nieuws natuurlijk, want dat is allemaal al in Sporen 1 beschreven.

Het grappige is dat de laatste regels van dat stuk – dat het veertig jaar na de heropening onder handen is genomen om scheepswerf Van Lent ruimte te bieden – zich nu herhalen. De Weteringbrug is opnieuw het werkterrein van slopers en herbouwers om de jachten van Van Lent door te laten. De doorvaart onder de brug was 12,75 meter terwijl Van Lent zeker 14 meter nodig heeft. De westelijke kant van de brug is nu gedeeltelijk afgebroken, waarna ze opnieuw herrijst – maar dan iets smaller.

Voetgangers en fietsers kunnen tijdelijk gebruikmaken van een veer, dat heel toepasselijk ’t Heen en Weertje heet. Het vaart alle dagen, en zeker op drukke dagen in het weekeinde is het een hele belevenis. Het veer – eigenlijk niet meer dan een ponton met een hek er omheen en een stevige motor erin – moet zich dan dwars door de vele sloepen, schuiten en zeilboten op de Ringvaart wurmen. ‘Gaat dat wel goed?’, vraagt een niet-watersporter zich al snel af, maar de schippers laveren hun metalen bak behendig door de file op het water heen. De sfeer aan boord is gemoedelijk en plezierig, en de veermannen zijn altijd wel in voor een praatje. Een kort praatje dan wel, want binnen anderhalve minuut – een ruwe schatting, het kan ook een minuut zijn – staan de opvarenden aan de andere kant van de vaart.

Hoe dan ook: een aanrader voor wie van een plezierig, weliswaar kort maar gratis vaartochtje houdt. Nog tot zondag 9 mei.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s