Luisteren naar een lezing in Zevenhoven

Een lezing geven brengt een zekere spanning met zich mee. Komt mijn verhaal wel over? Krijg ik geen lastige vragen waar ik het antwoord niet op weet? Doet alle apparatuur het wel? Komt er überhaupt wel iemand op af? Ik leefde vanavond dus enorm mee met Cock Willers tijdens zijn lezing over de Haarlemmermeerlijnen tussen Uithoorn en Alphen aan den Rijn in het Trefpunt in Zevenhoven voor de Historische Kring Liemeer. Een zaal vol met historisch bekwame, regionaal buitengewoon goed ingevoerde toehoorders. Ga er maar aan staan.

Cock, laat ik de spanning maar meteen weghalen, deed het uitstekend. Hij vertelde zijn verhaal rustig en helder, illustreerde het uitstekend, bracht zelfs voor spoorkenners enkele nieuwe feiten en liet zich niet van de wijs brengen toen een van de toehoorders op de proppen kwam met een feit dat hij niet kende. Hij gaf ook eerlijk toe dat hij sommige dingen niet wist, maar dat hij wel erg nieuwsgierig was naar het antwoord.

De lezing viel in twee delen uiteen. Een inleiding over de historie van de Haarlemmermeerlijnen en vervolgens een tocht in tekst en beeld van Uithoorn naar Alphen aan den Rijn. Vooral dat tweede deel was erg boeiend. (Het eerste ook, maar dat had voor een Haarlemmermeerlijnenkenner nog weinig echte verrassingen). Cocks tocht langs de lijn Uithoorn-Alphen bevatte heel veel foto’s, waaronder een groot aantal foto’s dat ik nog niet eerder had gezien. En een enkel feit dat ik in een nieuwe druk van Sporen 2 zeker ga overnemen: bijvoorbeeld dat het retiradegebouwtje van station Nieuwkoop nog steeds is terug te vinden bij een van de boerderijen daar. En dat er een vee-opgang was bij het station – iets wat een van de toehoorder meldde, en waarvan Cock toegaf dat hij dat niet wist, maar wat hem bij snelle beschouwing wel erg aannemelijk leek.

Cock meldde ook dat hij van verschillende mensen had gehoord dat haltegebouw Zuideindscheweg bij Aarlanderveen nooit is gebouwd. Hij gaf toe dat hij er steeds van was uitgegaan dat de halteplaats er wel was neergezet – en ook snel weer was gesloopt – maar gaf zijn mening graag voor het bewijs dat de halve pendulewoning na de tekentafel was gesneuveld. Er stond niemand op in de zaal met foto’s die het bestaan of niet-bestaan konden bewijzen, maar de boodschap was duidelijk. Hier ligt een historische uitdaging voor de bewoners van Liemeer.

Helemaal op het eind mocht ik ook zelf een kort woordje spreken: namelijk om de aanstaande lezerstocht van Alphen.cc alvast aan te kondigen. Hou die krant in de gaten, want die tocht wordt erg leuk. Cock gaat ook mee. De leden van de Historische Kring Liemeer bleken overigens dik tevreden. Na een daverend applaus bleven lastige vragen uit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s