Met Bello in Bergen

Het was mooi hoe werk en hobby vrijdag 18 maart bij elkaar kwamen in de Ruïnekerk in Bergen. Ik was daar om de lokale website bergen.vandaag.nl te lanceren, een van de sites van het Vandaag-project van HDC Media, waar ik een van de projectleiders van ben. Zo’n officiële aftrap verdient natuurlijk een mooie muzikale omlijsting. Collega Gerard van Engelen had daar zanger/muzikant Eugene Vriend voor gecontracteerd. En wat bracht Eugene in de – overigens verrassend gave – Ruïnekerk ten gehore: Bello!

Bello was stoomlocomotief 7742 die, na bewezen diensten op onder meer de Haarlemmermeerlijnen, in 1932 op de tramlijn Bergen-Alkmaar een tweede leven begon. De loc reed daar tot 1955, toen de lijn werd opgeheven. Bello reed de allerlaatste rit op dit tracé. In 1960 keerde de stoomlocomotief terug in Bergen als monument. De loc kreeg een plaats midden in het dorp als een soort standbeeld. Daar knapte Bello echter niet van op. In 1978 verkocht de gemeente de machine, die op dat moment al tamelijk was vergaan, voor een symbolisch bedrag aan de Museumtramlijn Hoorn-Medemblik. Die restaureerde de stoomlocomotief volledig en zet hem nu als een van zijn pronkstukken in voor zijn museumritten.

Een toepasselijk onderwerp dus voor een lied. Wat Eugene Vriend precies had te melden over Bello kregen de bezoekers helaas niet mee. ‘Bello’ was namelijk een instrumentaal lied. Maar evengoed heel swingend. De video van de start van bergen.vandaag.nl met lied is hier te zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s