Schuren

De laatste wijzigingen voor de tweede druk van Sporen 2 zijn dinsdagmiddag naar de drukker gegaan. Eigenlijk hadden ze daar al maandagmiddag moeten liggen, maar Bert Gortemaker had op het laatste moment nog een enkele ongerechtigheden in een hoofdstuk en een onderschrift gevonden. Dank zij een bliksemactie van vormgeefster Petra Dekker konden ze alsnog worden verwerkt. Hulde aan Petra dus, maar vooral ook: hulde aan Bert, die werkelijk met de stofkam door Sporen 2 is gegaan.

Waren het ernstige dingen die hij vond? Ja en nee. Elke fout is er een te veel, dus in zoverre is het ernstig. Maar de aard van de fouten viel wel weer mee. Enkele slordigheden en een verkeerde interpretatie. Zoals de kabelgoot over de bruggenhoofden nabij Nieuwersluis, die ik niet als een kabelgoot herkende, maar als een provisorisch metalen ding. Dat is nu rechtgezet. Bert merkte bovendien op dat ik er bij een foto vanuit ging dat de brugwachter in spoorhuis 51 woonde, terwijl dat dat huis op dat moment nauwelijks meer iets met het spoor had te maken. De brugwachter kwam gewoon op zijn brommer aan rijden vanaf de andere brug over de Angstel als de Haarlemmermeerlijnenbrug open moest.

De ernstigste fout – namelijk een die ik zelf ook had moeten zien – was de foto van Raymond Kiès hierboven, van het sluiten van de spoorbrug bij Uithoorn tijdens de laatste rit op de Haarlemmermeerlijnen. De foto was gespiegeld afgedrukt. Raymonds dia was verkeerd ingescand. Stom. Ik had al een beetje vreemd gevoel bij de foto toen ik hem in de drukproeven zag. Zo’n gevoel moet je onmiddellijk volgen heb ik geleerd, maar ik was te veel gefocust op andere dingen. Dan krijg je dit soort fouten. Overigens werd hij niet alleen door Bert opgemerkt. Ook enkele andere lezers lieten me vrij snel weten dat ik hier een steek had laten vallen.

De foto staat nu goed.

Is Sporen 2 daarmee perfect? Vast niet. Een schrijver moet vastbesloten streven naar perfectie, maar tegelijkertijd ook beseffen dat hij dat nooit bereikt. Het geeft ook niet dat dat doel onhaalbaar is, want perfectie is saai. Een tekst leeft pas als het soms een beetje schuurt.

Soms dus, welteverstaan, en een beetje.

Advertenties

2 thoughts on “Schuren

  1. In vrijwel alle nieuw verschenen boeken gaat er wel iets mis. In het boek “Sporen door de Haarlemmermeer” van G.A. Russer staat ook op blz. een foto in spiegelbeeld afgedrukt. Bij enkelsporige baanvakken staat het sein voor de machinist altijd rechts van het spoor. Op de foto is de achterzijde van het sein te zien. Op de achtergrond de hoogspanningsleidingen langs de A2. Dit sein stond overigens vast op “veilig” omdat de bijbehorende brug ook vast was gezet. De rails liepen gewoon ononderbroken door. De brug kon dus niet meer open.
    Ook in het onlangs verschenen boek over de HIJSM staat een foute foto.
    Daar staat vermeld “dat het de brug over de Amstel is” terwijl je op de foto de brug over de Ringvaart nabij station Oude Wetering ziet met rechts spoorhuis 23.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s