Wilhelmina op bezoek

Op 4 september 1938 viert Koningin Wilhelmina haar 50-jarig regeringsjubileum. Ze doet dit onder meer met een treinreis van Den Haag naar Amsterdam. Om hare majesteit moverende redenen doet ze dat gedeeltelijk via de Haarlemmermeerlijnen. Ze rijdt met de Koninklijke trein van Den Haag naar Utrecht en vervolgens via Nieuwersluis naar Uithoorn, Bovenkerk en Amsterdam.

Op de dvd die is uitgebracht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Historische Vereniging De Proosdijlanden staat een filmpje waaruit blijkt dat burgemeester C.M.A. Koot van Uithoorn destijds kennelijk niet helemaal juist is geïnformeerd over de bijzonderheden van de Koninklijke reis. De burgemeester staat in vol ornaat op station Uithoorn te wachten op de Koningin, maar de trein dendert in hoog tempo voorbij. Wilhelmina laat zich geen moment niet zien. Het enthousiasme waarmee het feest in Uithoorn werd gevierd, schijnt er daarna niet minder om te zijn geweest.

Advertenties

One thought on “Wilhelmina op bezoek

 1. Hallo Wim

  Leuk om te lezen dat je het druk hebt met interviews rondom de uitgave van Sporen 2. Naar aanleiding van je stukje over het bezoek van Wilhelmina aan Uithoorn. Blijkt dat zij in 1916 ook nabij de Haarlemmermeerlijnen is geweest ditmaal in 1916 bij de opening van de rozentenstelling in Aalsmeer stopte ze bij het station Oosteinde, zie
  http://www.haarlemmermeerspoor.nl/wilhelmina1916.htm.
  Ik vond ook nog een foto uit 1933 van station Willemspark waar hoge heren met een kapel gereed staan om Koningin Wilhelmina te ontvangen.
  Waarom zij daar kwam vermeld de foto niet alleen het jaartal. Waar ik de foto gevonden heb weet ik niet meer.
  Ik stuur de foto per mail.
  Groet Dick

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s