Een driehoeksruil voor één van de twee gezichten

De dubbele spoorwoning bij het verdwenen station Legmeerpolder in Amstelveen heeft duidelijk twee gezichten. Uiterlijk één is een gedeeltelijk leeggesloopte woning, met een enigszins vergaan dak en een totaal verwilderde tuin. Achter het zijraam staat een bord van een aannemer, maar die is er op dit moment niet aan het werk. Binnen zijn, behalve wat stutten her en der, geen gereedschappen te zien van metselaars, timmerlui en stukadoors.

Uiterlijk twee, de andere helft van het spoorhuis, is een piekfijn onderhouden woning met een fris geschilderd hek om nette achtertuin. Vanuit een grote schuur klinkt het gekoer van duiven, de grote passie van de bewoner van het huis: J.H. van Duren.
De duivenvluchten van deze zaterdag zijn vanwege een hittegolf afgelast, dus Van Duren heeft de tijd om een rondleiding door het huis te geven. Waarbij meteen opvalt dat de oorspronkelijke indeling van de oude spoorwoning nagenoeg in tact is. De kleine, wat hokkerig aandoende kamers zijn er nog allemaal. Het interieur zelf is natuurlijk totaal veranderd. Het behang, de sierpleister, de plafonds, de vloerbedekking wijken totaal af van wat er een eeuw geleden door de bouwers is achter gelaten. En toch ademt het nog steeds de sfeer van de oude HESM-huizen.
,,Het klopt’’, zegt Van Duren. ,,De vorm van de kamers is nog precies zoals die vroeger was. Het enige dat weg is, is de schouw. Daar hebben we een gewone kachel neergezet. Maar die staat precies op de plek waar de schouw was, dus eigenlijk valt ook dat wel mee. We kunnen prima uit de voeten met die oude indeling. Waarom zouden we die dan overhoop halen?’’

De plattegrond mag dan nog vrijwel authentiek zijn, de woning is verder flink aangepakt. ,,Alle kozijnen zijn vervangen, want die waren behoorlijk rot. Jammer vind ik wel dat ik er toen voor heb gekozen om er grote ramen in te zetten. Oorspronkelijk zaten ramen met meer ruiten in. Achteraf vind ik dat toch mooier’’, zegt Van Duren. Ook het dak heeft hij grondig onder handen genomen. ,,Er lagen van die singeltjes op. Dat was niet veel meer. Dus heb ik er nieuwe pannen op laten leggen, een beetje in de stijl van de oorspronkelijke kruispannen.’’
Verder kwam er een grote dakkapel op – bij dit type pendulehuizen bijna een noodzaak, omdat een van de zijkamers op de eerste verdieping door het schuin aflopende dak anders vrijwel onbruikbaar is. Aan de achterkant van het huis, of eigenlijk de voorkant, want daar zitten de deuren, zette Van Duren een grote uitbouw neer. ,,Daar konden we bijvoorbeeld de douche kwijt. Die was hiervoor weggewerkt in een hoekje van de keuken.’’ Waarmee hij de originele indeling van het oude huis geen geweld heeft aangedaan. ,,O nee, die oude douche was iets wat ze daar later hadden neergezet. Zoiets zat er oorspronkelijk helemaal niet in.’’
Van Duren kocht het huis in 1987. Hij woont er echter al veel langer. ,,Een halve eeuw, om precies te zijn. Mijn ouders huurden het in 1960 van de NS na bijzondere ruil. Ze woonden destijds in Bovenkerk. Toen zij in het spoorhuis trokken, vertrokken de bewoners daarvan naar een huis in Groningen. De Groningers verhuisden op hun beurt naar het huis van mijn ouders in Bovenkerk. Een beetje ingewikkelde driehoeksruil, maar zo kreeg iedereen wat hij wilde.’’

Advertenties

3 thoughts on “Een driehoeksruil voor één van de twee gezichten

  1. Het gedeelte dat verbouwd word, staat er al een hele tijd zo bij. Ik heb al maanden, mischien al meer dan een jaar, niemand bezig gezien. Waarom het werk stil staat, weet ik niet.

    Like

  2. op 7 november 2010 een stukje van het baanvak uithoorn amstelveen gelopen nu is dit al een busbaan geworden naar aalsmeer. Baanvak naar amstelveen loopt dood op de nieuw weg N201 dus doorlopen is niet meer mogelijk. jammer weer een stukje weg van de geschiedenis.

    Like

  3. Ja, JC van Hattumweg 4 waar ik ben geboren en opgegroeid! Ik was 11 of 12 jaar toen we naar de “overkant” zijn verhuisd het oude station De Legmeer!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s