Militairen vliegen uit de bocht

De Haarlemmermeerlijnen hebben ongelooflijk last gehad van het Ministerie van Oorlog. De defensiemannen vonden het best dat er een spoorlijn kwam, als dat ding maar niet in de weg lag als de militairen de vijand – wie dat ook mocht zijn – onder vuur moesten nemen. En dus deed het ministerie heel vervelend bij de bouw van de brug over de Ringvaart bij Aalsmeer, om maar wat te noemen. De spoorwegmaatschappij wilde het liefst een zo hoog mogelijke brug, zodat de brugwachter niet voor elke sloep in actie hoefden te komen. Het ministerie van Oorlog wilde haar liefst zo laag mogelijk, om te voorkomen dat de Vijand er al kilometers ver op kon mikken.
Met dat soort tegenstellingen hou je elkaar wel een tijdje bezig.
Het ministerie begon zich af en toe ook met de route van de spoorlijn zelf te bemoeien. Met weinig succes overigens, want uiteindelijk kreeg de HESM ten slotte haar zin. Maar het is aardig om te zien wat het Ministerie van Oorlog voor ideeën had.
De route Uithoorn-Nieuwersluis was er, als het aan de defensiespecialisten lag, nooit gekomen. Het ministerie had liever gezien dat er een lijntje was gekomen tussen Uithoorn en Abcoude, zodat het in zijn geheel achter de Stelling van Amsterdam was komen te liggen. Een klein zijlijntje had Wilnis en Waverveen op dit hoofdspoor moeten aansluiten.
Nieuwveen en Zevenhoven zouden het volgens dit voorstel zonder spoor moeten doen. De militairen wilden dat de bocht uit de lijn tussen Alphen en Uithoorn werd gehaald, zodat er een directe lijn tussen die laatste twee plaatsen zou komen.

Volgens spoorhistoricus G.A. Russer kon de HESM duidelijk maken dat de militaire plannen het reizigersaanbod enorm zou verminderen en zo de exploitatie onder druk zou zetten. De voorstellen verdwenen in een la om er nooit meer uit te komen. Zo erg belangrijk waren ze kennelijk ook weer niet voor de verdediging van Holland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s