Hoe de dood de rijksweg overstak

Het is een tragisch gegeven dat er door de beveiliging van de Haarlemmermeerlijnen meer slachtoffers zijn gevallen dan door de trein zelf. De meeste voetgangers, fietsers en automobilisten konden het boemeltje zelf, dat zelden harder ging dan 30, 40 kilometer kilometer per uur, over het algemeen vrij eenvoudig ontwijken. Dat gold niet voor de spoorbomen over de A2. Tot de winter van 1962 verloren verschillende mensen het leven doordat ze in volle vaart op de afsluiting of op elkaar knalden. Vooral als het mistte was het er prijs.


Het ziet er trouwens uit als een rare schrijffout: ‘de spoorbomen over de A2’, maar ze hebben echt bestaan. Bij de aanleg van de A2 begin jaren ‘50 besloot het rijk geen viaduct aan te leggen over of onder het spoor tussen Oukoop en Nieuwersluis, maar er een gelijkvloerse kruising in te leggen. Nederland had het niet breed en het autoverkeer was in die jaren, dat moet er bij worden gezegd, natuurlijk absoluut niet vergelijkbaar met wat er tegenwoordig over de weg raast. De A2 moest het voorlopig maar doen met spoorbomen. Was er later iets anders nodig, dan kwam dat nog wel.
De aanleg van de A2 was trouwens een gebed zonder end. Wellicht hebben de plannenmakers zich daardoor ook een beetje laten opjutten. De discussie over de weg sleepte zich al bijna een kwart eeuw voort, terwijl de route dringend noodzakelijk was.
Het autoverkeer tussen Utrecht en Amsterdam moest het voor 1953 doen met de oude straatweg. Deze weg, die in het begin van de 19de eeuw was aangelegd, was nooit bedoeld voor modern verkeer. Hij was te smal en vol met bochten, kruispunten en driesprongen. Twee wagen konden elkaar ternauwernood passeren en moesten dan ook nog eens rekening houden met het langzame verkeer, dat zich eveneens over de straatweg moest wurmen.
De plannen voor de weg werden echter opgehouden doordat eerst meer duidelijkheid moest komen over het Merwedekanaal, waar het in een van de varianten vlak langs zou komen te lopen. Vervolgens vertraagde het Ministerie van Oorlog de boel, dat vreesde dat de nieuwe rijksweg de Waterlinie wel eens lelijk zou kunnen belemmeren. Daarna besloot het rijk ook nog eens om het karakter van de weg te veranderen. Aanvankelijk had het een min of meer eenvoudige autoweg voor ogen. In 1936 besloot het rijk dat de weg een Rijksweg moest worden, een toen nieuw type verbinding met afgesloten middenbermen en doorlopende parkeerstroken – vluchtstroken noemen we die ook wel. Omdat het een nieuw type weg was, moest met enkele partijen, onder wie het Ministerie van Oorlog, opnieuw worden onderhandeld.

In 1938 kon er dan eindelijk aan de weg worden begonnen, maar voor die goed en wel op streek was, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Het werk werd stilgelegd op een moment dat slechts een klein stukje weg, het verlengde van Rijksweg 26 gereed was.
Na de oorlog duurde het weer jaren voordat het werk verder kon. Nederland was leeggeplunderd. Het kleine beetje geld dat de staat had, wilde ze liever besteden aan dringender projecten, zoals het verminderen van de woningnood en landaanwinning. De kosten voor wegaanleg waren in de tussenliggende jaren bovendien verdrie- tot verviervoudigd. Daardoor duurde het tot 1947 voordat ze weer voorzichtig met de A2 verder ging.
In 1950 was er weer wat meer geld in kas en kwam de A2 hoog op de agenda te staan. Het moet een feest voor de wegenbouwers zijn geweest, vooral ook omdat het een buitengewoon ingewikkelde klus was. De nieuwe rijksweg liep door zompig veen dat ongeveer net zo veel draagvermogen heeft als drijfzand. De ingenieurs groeven daarom al het veen weg tot ze op oude zandlagen stuitten. Dit cunet, dat soms wel 6 tot 7 meter diep was, werd vervolgens volgestort met zand. Een deel van dat cunet, ten zuiden van Breukelen, was al voor de Tweede Wereldoorlog uitgegraven. Het was een flinke sloot water dat bijvoorbeeld door dat door Engelse kaartenmakers werd aangezien voor het Merwedekanaal.

Begin jaren ’50 waren de wegenbouwers tot de Haarlemmermeerlijnen gevorderd. Om het spoorwegverkeer niet te hinderen, werd een eenvoudige, maar stevige hefbrug over het uitgegraven cunet aangelegd. Op de – voor zo ver bekend – enig overgebleven foto ziet het er trouwens helemaal niet uit als iets tijdelijks. Het is een imposant en afgewerkt ding. De Haarlemmermeerlijnen moest het bij sommige andere vaarten wel met minder doen.
Of die brug speciaal voor die gelegenheid is ontworpen of dat het een bouwsel was dat de wegenbouwers ook op andere plekken hebben ingezet, heeft spoorkenner en Waterstaatman Dick de Waal Malefijt niet meer kunnen achterhalen. ,,Sommige mensen hebben wat twijfels over die foto geuit. Is dit inderdaad wel de Haarlemmermeerlijn? Voor zo ver ik heb kunnen nagaan, klopt het inderdaad. Die brug lag op de plek waar de spoorlijn later de A2 zou kruisen.’’

Een viaduct over of onder de spoorlijn kwam er dus niet. Automobilisten en treinen moesten er maar samen uit zien te komen. Overigens was de frequentie van het treinverkeer in die dagen al aanzienlijk afgenomen. Drie jaar voordat de rijksweg open ging, was het personenvervoer op de Haarlemmermeerlijnen gestaakt.
De beveiliging van de spoorwegovergang bestond in het begin slechts uit waarschuwingslichten. Het rijk vond dat wel erg karig en liet er al snel spoorbomen neerzetten. Die maakten het er uiteindelijk niet beter op voor de automobilisten. Voor de kruising speelden zich steeds meer ernstige ongelukken af. Nadat in de winter van 1962 verschillende dodelijke slachtoffers waren gevallen, werd het regime rond de spoorwegkruising verder aangescherpt.  De trein mocht pas oversteken als een agent van de rijkspolitie ter plekke had beoordeeld of de bomen veilig naar beneden konden.

Pas eind jaren ’60 begon het rijk te denken aan de bouw van een viaduct. Toen in 1969 het vervoer van steenkool over het spoor wegviel, en een van de economische pijlers dus instortte, werd dit bouwwerk weer geschrapt. De Haarlemmermeerlijnen moesten zich voorlopig zien te redden met spoorbomen en rijkspolitie.

Het leidde er toe dat de dienstregeling van het treintje af en toe erg grillig werd. Als de politie even iets anders had te doen, moest de machinist wachten tot ze tijd voor hem had. Sommige machinisten moesten uren, soms een halve dag, wachten tot ze de oversteek mochten wagen.

In de nachten van 28 op 29 augustus, 4 op 5 september en 11 op 12 september 1987 ging de overweg voor de laatste keer dicht. Niet om de trein door te laten, die was er al ruim een jaar eerder mee gestopt, maar om de rails, lichten en spoorbomen te verwijderen. In drie nachten verdwenen de laatste tastbare herinneringen aan een van de meest idiote spoorwegkruisingen van Nederland.

15 gedachten over “Hoe de dood de rijksweg overstak

  1. Een lang, maar leuk verhaal. Dat verhaal van de politie klopt niet helemaal. Al die keren dat ik bij die spoorwegovergang, liet de politie niet eerst het verkeer stoppen. Dat zou wel erg gevaarlijk zijn. Er kwam meestal maar 1 agent kijken of het niet te druk was, of te mistig. Vervolgens werd de ahob in werking gesteld. Het verkeer moest stoppen, omdat de rode lichten brandden. De bomen gingen dan vanzelf dicht en na het passeren van de trein vanzelf weer open. Gele voorwaarschuwingslichten bleven nog enige minuten knipperen, om het verkeer te attenderen op een eventuele file.

    Like

  2. Slot van het verhaal is aangepast. De overgang. lichten en rails zijn niet in 1986 maar in 1987 verwijderd. Met dank aan Raymond Kiès, die deze informatie leverde.

    Like

  3. Ik kan mij deze overweg nog wel herinneren,zo lang geleden.Als kind in de auto op weg van of naar familie vond ik deze overweg al zo apart.Maar volgens mij nooit hoeven wachten voor een trein….!Als klein jongetje met grote belangstelling voor treinen vond ik het jammer dat ik dat nooit meegemaakt heb.

    Like

  4. Deze spoorlijn van Uithoorn naar Nieuwersluis had zelfs nu nog bestaansrecht kunnen hebben als er wel meteen een viaduct over de spoorlijn was aangelegd voor de A2. Doodzonde dat dit nooit gebeurd is!

    Like

  5. Nog even een reactie op het gebruik van de overweg. Wij reden als kleine jongens mee op de trein van Vinkeveen naar de A2. De trein moest vrijwel altijd wachten op de komst van de rijkspolitie, die inderdaad de AHOB bediende. Soms was de rijkspolitie eerder, was de A2 dicht en dan hadden we een klein probleem om van de rijdende trein af te komen. Goede oude tijd.

    Like

  6. Ik kan me ook nog herinneren als kind (ik ben nu 37) dat deze spoorweg er lag. Ik vind het jammer dat deze spoorlijn is opgeheven, maar dat had vooral ook economische redenen. Met name in Duitsland waar ik nu woon is een lijn die tot 10 jaar geleden op de nominatie stond om gesloopt te worden weer volop in gebruik. Jammer genoeg kan dit niet meer voor deze lijn.

    Like

  7. Ik kan wel begrijpen dat ze hebben gewacht met het bouwen van een tunnel of viaduct. In die tijd was er inderdaad weinig geld en waren er belangrijkere zaken. Bij het 1200-km-plan hadden ze het denk ik er wel bij op kunnen nemen dat er een viaduct gebouwd moest worden. Want juist in die tijd stond de infra in het positieve licht en werden veel plannen goedgekeurd. Of de lijn naar Uithoorn op dit moment nog exploitabel zou zijn geloof ik niet. Ik woon zelf in deze regio en iedereen gaat met de fiets of auto, en een enkele met de bus. Dat zal met een trein niet veel anders zijn.

    Like

  8. Curieus, die rondvaartboten in het cunet. Maar ik zie een vlaggetje ABM op de voorplecht: de Amsterdamsche Ballast Maatschappij, die de brug gebouwd (en gesloopt heeft). Het ontwerp van de brug was trouwens van NS.

    Like

  9. Als kind toen ik met me vader mee ging naar een klusje stonden we te wachten voor een trein die de A2 overstak ik denk dat het een zaterdag was(1976).. Er knipperde waarschuwings lichten en iedereen stopten, druk was het toen nog niet slechts een 10 tal auto`s stonden te wachten. Het is me altijd bijgebleven.Was toen geen treinliefhebber maar verbaasd was ik wel. Als ik er langs rij denk ik altijd weer terug aan dat moment omdat je het verloop van de rail in het landschap kan herkennen.

    Like

Plaats een reactie