Wild waaieren in de polder Nieuwkoop

Het is iets wat nog verder moet worden uitgezocht, maar het is wel grappig om alvast te melden: het enorme geschuif met de Haarlemmermeerlijnen tussen Zevenhoven en Aarlanderveen. In een maand tijd zwabberde de nog aan te leggen spoorlijn kilometers heen en weer door de polder Nieuwkoop, waarbij ze enkele hele vreemde bochten maakte.
Op twee kaarten van de gemeente Nieuwkoop is het allemaal terug te vinden. In 1898, 1899 was de gemeente in onderhandeling met de HESM over het tracé in de polder. Op het eerste ontwerp, van 16 december 1898, is er een lijn geschetst die op het eerste gezicht wel aardig op het uiteindelijke tracé lijkt. Het spoor liep in het dorp Nieuwkoop zelf alleen wat dichter langs de dijk om daarna via de Aarlanderveenseweg richting Rijn te gaan. Daar boog het spoor dan weer iets naar het noorden, naar de plek waar later de spoorbrug kwam te liggen.
Twee weken later, op 7 januari 1899, zag het tracé er drastisch anders uit. Tegenover Zevenhoven zwiepte de lijn westwaarts de polder in – waar naar toe, vraagt men zich 111 jaar later af – maakte daar een vrij scherpe bocht, stormde vervolgens recht op Nieuwkoop af, maakte daar weer een scherpe draai naar de Aarlanderveenseweg, richting Aarlanderveen, maar maakte vlak voordat ze de polder uitschoot een buitengewoon ruime bocht naar het noorden. Via een lijn die op papier wel wat wegheeft van een beugelzaag, zakte de Haarlemmermeerlijn af naar de spoorlijn Woerden-Leiden.
Kennelijk viel dit ontwerp niet in de smaak. ‘Vervalt’ staat er ergens op het papier geschreven. Een week later is er een nieuw tracé getekend, waarbij de spoorlijn recht toe, recht aan van Nieuwveen naar Nieuwkoop loopt, vlak voor het dorp afbuigt en op enkele honderden meters ten noorden van de Aarlanderveenseweg in een rechte lijn naar het westen gaat.
Heel degelijk, eigenlijk. Maar wat is het idee geweest achter dat wild heen en weer waaierende ontwerp?
Dat moet dus nog worden uitgezocht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s