Een wachthuis in een moestuin

Je vindt iets pas als je weet dat het er is. Een duidelijk bewijs voor deze stelling ligt tegenover het oude haltegebouw in Bovenkerk. Wie er komt, kijkt er bijna als vanzelf naar het fraai opgeknapte spoorhuis, de strak bijgehouden, maar helaas buitengewoon hoge haag en het laatste stukje overgebleven Haarlemmermeerspoor, om daarna opgewekt zijn weg te vervolgen. Ook na de vijfde, zesde of zevende keer. Totdat hij een tip krijgt dat er meer is te zien: ,,Zoek eens naar de fundamenten van de oude abri, want die liggen er nog steeds.”
En dat doen ze, inderdaad. Het is misschien overdreven om te zeggen dat ze dat open en bloot doen. Er groeit een aantal forse naaldbomen in die de bakstenen bak behoorlijk aan het zicht onttrekken. Maar ze zijn tamelijk eenvoudig te vinden. Voor wie er op let, in elk geval.
De resten zijn het duidelijkst te zien in een moestuin die langs het spoor ligt. Een laag bakstenen van nauwelijks een centimeter of tien, twintig hoog, snoept een hoekje van de tuin af, voordat hij weer onder de naaldbomen verdwijnt. ,,Dat is een oud spoorhuisje”, licht de gebruiker van de moestuin, Ad Leber toe, als hij de belangstelling voor de met mos en algen begroeide stenen ontwaart. ,,Kom maar verder hoor, als je het beter wil bekijken.”

Hij wijst een paar stroken grond aan naast het muurtje waar hij nog niet heeft gezaaid en begint trots te vertellen over de vele toeschouwers die zijn tuin in het hoogseizoen trekt. Niet vanwege de abri weliswaar, maar vanwege de zonnebloemen die hij geregeld plant. ,,Een pracht gezicht. Zeker als de zaden rijp zijn. Dan komen er allemaal papegaaitjes op af. Daar vliegen er hier nogal wat van rond.”

Maar er stoppen ook spoorliefhebbers bij zijn tuin. ,,Geregeld staan er weer mensen die er een paar foto’s van willen maken. Dat mag altijd. Ik vind het wel grappig.” Volgens Leber was er ooit sprake van dat ze iets meer konden bekijken dan een rijtje bakstenen: er zouden plannen bestaan om de abri te herbouwen. Hij betwijfelt echter of het er ooit van komt. ,,Ik heb er al een hele tijd niets meer van gehoord.”

Ondertussen beheert hij de restanten zo goed als hij kan. ,,Je denkt dat het onverwoestbaar is, maar dat valt wel mee. Hier en daar is een steen losgesprongen. Sommigen smijten zo’n baksteen dan meteen de sloot in, maar ik leg hem netjes terug.” En alsof hij het wil bewijzen, pakt hij een losse steen op, tilt hem iets op en legt hem weer netjes op zijn plek. ,,We moeten zuinig zijn op dit soort dingen”, besluit hij.

Advertenties

4 thoughts on “Een wachthuis in een moestuin

  1. In de jaren ’80 is het orginele houten wachthuisje teruggevonden bij een boer. Compleet met de naam Bovenkerk. De houten abri is later terug gebracht naar Bovenkerk. Niet op de oorspronkelijke plek. Maar aan de overkant van de Noorddammerlaan (waar nu het einpunt van de museumtramlijn is). Helaas veroverde de plaatselijke hangjeugd al snel dit onderkomen. Op last van de gemeente moest de abri weer weg. Bij het verwijderen raakte het bouwsel dusdanig beschadigd, dat men het helaas heeft moeten afvoeren. Bij café de Manen (vlakbij) hangt volgens mij nog het bord Bovenkerk in de kroeg.
    Bij oud medewerkers van de museumtram en bij het Amstelveens Weekblad is hier vast nog wel iets over terug te vinden.

    Like

  2. Wim. Ik ben nog vrijdagavond (de 13e) naar Café “de Manen” in Bovenkerk geweest om dat bord “Bovenkerk” te bekijken. Het was duidelijk geen bord van de gemeente Amstelveen. Die hebben omgezette randen. Het bord is van 5mm dik plaatstaal, wit geschilderd en zwarte letters. Zeer waarschijnlijk dus het bord van de oude houten abri. Het aanwezige jonge personeel had geen flauw benul van de afkomst van het bord.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s